© Galeria fotogràfica del Moianès

Recull fotogràfic del Moianès i rodalies


Llista d'Àlbums :: Registre i Condicions d'ús :: Login
Últimes fotos :: Últims comentaris :: Més vistes :: Més valorades :: Els meus Favorits :: Cercar

Inici > Moianès > Monistrol de Calders

TÍTOL  +   - 
NOM  +   - 
DATA  +   - 

BalmaComa.jpg
Bauma de la Coma-vista 167 vegadesJuny 2019. Està situada a la vora de la riera del mateix nom, afluent de la riera Golarda o de Marfà, i pròxima a la masia de la Coma. La balma és d'unes dimensions impressionants: més de cent metres de llargària, per uns vint d'amplada. Aquesta cavitat s'ha anat formant a causa de l'erosió de la riera, que discorre al peu mateix de la roca.
BalmaFeda.jpg
Bauma Freda-vista 924 vegadesFebrer 2007. La balma s'ha format en un meandre de la riera de l'Om. A la part exterior del meandre el curs de les aigües ha anat foradant la roca per efecte del giravolt. Tal com a quedat, la cavitat s'endinsa al llarg i ample tot formant pràcticament una cova, amb terra i sostre d'un mateix bloc de pedra de conglomerat.
BarracaSerratLLogari.jpg
Barraca i feixes al Serrat del Llogari-vista 551 vegadesSetembre 2011. Es troba a meitat de camí entre el mas el Bosc de Mussarra i la capella de sant Pere Màrtir. Les construccions rurals fetes amb la tècnica de la pedra seca constitueixen veritablement un tipus d'arquitectura popular, en alguns casos de gran mèrit. A Monistrol de Calders hi ha bons exemples d'aquest tipus de construcció.
barraques.jpg
Barraques de vinya-vista 738 vegadesAny 2006. Camí del Pla de Trullàs. Barraques de vinya de l'entorn de Monistrol de Calders. Recentment s'ha fet la restauració d'un bon nombre d'aquestes barraques fetes amb pedra seca i que servien per guardar les eines i el fato quan els pagesos anaven al camp.
BassaSala.JPG
Bassa del Molí d'en Sala-vista 1497 vegadesAgost 2006. Bassa gran del molí molt ben conservada. Es forneix de les aigües de la riera de Sant Joan.
Bauma_Freda~0.jpg
Bauma Freda-vista 1068 vegadesMarç 2008. S'observen vestigis de construccions al seu interior i és emplaçada en un paratge de ribera de gran bellesa.
CalaMiquela.jpg
Ca la Miquela-vista 585 vegadesOctubre 2010. És un edifici anterior al segle XVII, amb elements arquitectònics de notable interès; per exemple, el porxo de l'entrada o les voltes interiors. D'altra banda hi ha qui pensa que aquesta construcció podria correspondre a l'antiga capella de Sant Joan de Guardiola o del Solà documentada des de 1185. El porxo es fet amb pedra tosca, molt abundant a Monistrol. Les rodes del molí d'en Sala decoren aquesta estança.
CalEspardenyer.jpg
Ca l'Espardenyer -vista 336 vegadesDesembre 2018. Es tracta d'un edifici de planta baixa i dos pisos, de planta aproximadament quadrada, però una mica irregular sobretot al costat de llevant. Just per aquell costat, hi ha adossada la casa de Cal Fuster de la Closella, amb la qual comparteix parets mitgeres. En diversos llocs de les façanes meridional i occidental es poden apreciar restes de portes i finestres d'èpoques anteriors, dels segles XVI i XVII. En els documents notarials es fa constar que la casa sofrí almenys un incendi i un parell de refaccions, com es pot apreciar en qualsevol visita al lloc. La casa conserva, en el seu interior, una tina i un aiguamans, tots dos del segle XVII, entre els elements conservats més destacables.
CalEspardenyer2.jpg
Ca l'Espardenyer -vista 182 vegadesJuny 2019. Es troba situada al carrer del Torrent, cantonada amb el de Sant Llogari. És una construcció inicialment del segle XVII, una de les dues últimes masies urbanes d'aquesta antiguitat que existeixen actualment al nucli antic del poble, i és un testimoni de l'arquitectura d'aquella època.
CalEstiragues.JPG
Ca l'Estiraguès-vista 843 vegadesMarç 2008. Casa de pagès situada a l'extrem oest del poble, dona nom a la font que hi té al costat a l'altre banda de la riera. Destaca la galeria de dos arcs en el pis superior que fa les funcions d'eixugador i assecador dels diferents productes del camp.
CapellalaComa1979.jpg
Capella de la Mare de Déu del Consol del mas la Coma-vista 621 vegadesMaig 1979. Detall del presbiteri amb una decoració mural feta per Josep Verdaguer, on hi son representats tots els treballadors de la casa.
CapellalaComa_1979.jpg
Capella de la Mare de Déu del Consol del mas la Coma-vista 639 vegadesMaig 1979. La capella data del segle XVIII, segons la inscripció de la porta: "DIES FUNDATIONIS DIE 4 DE AGOST DEL ANY 1759". Des d'aquest mateix dia tenia culte públic. A les darreries del segle XIX sembla ser que alguns veïns veneraven la capella sota l'advocació de la mare de Déu de les Delícies. A finals del mateix segle va quedar abandonada. Posteriorment es va restaurar; el 7 de juliol de 1971 s'hi reinstaurà el culte.
108 fotos en 9 pàgina(s) 1