ę Galeria fotogrÓfica del MoianŔs

Recull fotogrÓfic del MoianŔs i rodalies


Llista d'└lbums :: Registre i Condicions d'˙s :: Login
┌ltimes fotos :: ┌ltims comentaris :: MÚs vistes :: MÚs valorades :: Els meus Favorits :: Cercar

Resultat de la recerca - "Forn"

FornCalšTapies.jpg
Forn de la Calš de CaldersAny 2005. Els trobem prop de les TÓpies. Aquest indret ja tÚ una tradiciˇ de forns des del segle X. Els forns van ser constru´ts pels propietaris de la casa a mitjan segle XIX. El van explotar els mateixos propietaris fins els anys 50 d'aquest segle. DesprÚs de la Guerra Civil l'explotaciˇ s'intensificÓ. La pedra calcÓria necessÓria s'extreia de la pedrera que hi ha enfront de la casa.
Girbauforn.JPG
Forn d'obra del GirbauSetembre 2007. Data del primer quart del segle XX. Aquest forn s'utilitzava per a l'obtenciˇ de teules o maons mitjanšant la cocciˇ de l'argila, que hi era introdu´da en motlles. ╔s de planta mÚs o menys quadrangular. El parament dels murs Ús de pedres amb formes irregulars i mides diverses. A l'interior del forn s'observen restes del que devia ser el paviment de la cambra de cocciˇ.
FornCendresa.jpg
Forn de pa de Cal CendresaFebrer 2008. Antic forn de pedra del mas. Aquests forns tenien una portella que donava a una cavitat d'uns dos pams i mig d'alšÓria, enrajolada amb rajoles o pedres fogueres i amb volta d'obra.
FornCanadell~0.jpg
Forn d'obra del CanadellMaig 2008. Es troba poc abans d'arribar a la casa pairal hom˛nima.
ForndeCalšCalders.JPG
Forn de la Calš de CaldersJuliol 2008. Antics forns de calš que per la seva singularitat, estat de conservaciˇ i valor arquitect˛nic i industrial son la seu d'un centre d'art contemporani i sostenibilitat.
FornGranera.JPG
El Fornot del CollFebrer 2008. Es troba situat al lÝmit del barranc que conforma el torrent de la Baga del Coll.
FornCoromines.jpg
Forn d'obra de CorominesDesembre 2015. Antic forn d'obra de dues boques situat al Mas Coromines.
FornPuigdomenec.jpg
Forn de teules de PuigdomŔnecAgost 2017. Forn de teules o teuleria, Ús un lloc on es fan totxos, maons o teules. Els materials necessaris pel funcionament d'una teuleria eren la terra, l'aigua i el foc. El forn estÓ format per dues cambres. La cambra de combustiˇ Ús la que es troba a la part baixa. ╔s forša fonda, per poder emmagatzemar la llenya i la cendra cada vegada que el forn treballa. S'emplenava amb les cÓrregues de llenya necessÓries per poder estar tres dies i tres nits cremant amb foc viu. Quan el foc flaquejava, es tapava la boca de la cambra de combustiˇ.
FornPuigdomenec2.jpg
Forn de teules de PuigdomŔnecAgost 2017. Restaurat i protegit per un sostre metÓlĚlic, la cambra de cocciˇ Ús a la part superior del forn, i estava separada per un reixat de rajoles suportades per arcades de la cambra de combustiˇ. Primer de tot es colĚlocaven els totxos mÚs gruixuts fins una alšada d'un metre, prÓcticament sense cap espai entre ells. A continuaciˇ, i fins a dalt de tot del forn, s'anaven colĚlocant la resta de les peces de les mÚs grans a les mÚs petites. Les peces que s'introdu´en al forn, havien estat abans parcialment assecades al sol.
FornRaig.jpg
Forn del RaigMarš 2011. Es tracta d'una petita construcciˇ situada al costat de la masia de la finca que acull la seu del Cacis i del qual es feia l'extracciˇ, la cocciˇ i l'obtenciˇ de la calš per consum propi. Al 2011 es va dur a terme una intervenciˇ arqueol˛gica preventiva motivada per l'estudi tecnol˛gic, la futura restauraciˇ i la posada en marxa experimental del forn de calš a cÓrrec de l'Escola PolitŔcnica Superior d'Edificaciˇ de Barcelona. Els resultats de l'excavaciˇ van aportar molta informaciˇ sobre el funcionament del forn, ja que aquest conservava el sistema de graella i les varetes gairebÚ intacte, i tambÚ restes de combustible (carbˇ mineral) en un nivell prou fiable com per establir quin tipus de combustible es van utilitzar. Les fonts documentals apunten a que segurament aquest forn es va construir vers l'˙ltim terš del segle XIX.
LHorta2.jpg
L'HortaMarš 2021. Destaquen en una paret lateral de la casa unes construccions de pedra, una rectangular i l'altre rodona, que podrien ser dos forns.
FornCalCaixeta.jpg
Forn de cal CaixetaMarš 2021. Forn interior que encara es conserva a la casa.
26 fotos en 3 pÓgina(s) 1