© Galeria fotogràfica del Moianès

Recull fotogràfic del Moianès i rodalies


Llista d'Àlbums :: Registre i Condicions d'ús :: Login
Últimes fotos :: Últims comentaris :: Més vistes :: Més valorades :: Els meus Favorits :: Cercar

Resultat de la recerca - "Jub"

CasetaVilacendra.JPG
Caseta de VilacendraTardor 1999. En total degradació.
CasetaVilacendra2.JPG
Caseta de VilacendraEstiu 2002. En fase de restauració.
LaTuta.JPG
La TutaEstiu 1999. Amb un afegitó enganxat en un costat de la casa i el pou de pedra a l'altre.
Puigmartre2.JPG
PuigmartreEstiu 2002. Es veu el pou tancat amb portella i una espitllera a la paret.
PouMoretona.JPG
Pou de la MoretonaAgost 2006. Destaca del edifici la torre del molí de vent. Es troba davant de la casa dels amos.
MolideCastellnou.jpg
Molí de Castellnou de la PlanaAny 2003. Arcades al interior de la planta baixa del molí de Castellnou. L'aigua del catau anava a parar a aquesta cambra subterrània (aljub), sostinguda per voltes medievals, on es recollia, i per mitjà d'un pou d'uns nou metres de caiguda feia anar un segon molí.
PouMoliMig.JPG
Pou del Molí del MigNovembre 2007. Amb un salt d'uns cinc metres i un diàmetre de dos completament circular i rematat, al final, per un canal gairebé perfecte.
MoliCastellnou2.jpg
Molí de Castellnou de la PlanaJuliol 1997. Cambra subterrània o aljub del molí. El conjunt arquitectònic del molí, que va deixar de funcionar poc després de la guerra del 1936, és un dels més interessants que es troba al Moianès.
MoliCastellnou1997.jpg
Aljub de Castellnou de la PlanaJuliol 1997. Aljub del molí. En aquesta sala d'arcs medievals s'hi acumulava l'aigua procedent del primer molí. Des d'aquí es buidava per un pou que feia funcionar un segon molí situat més avall i de proporcions més reduïdes. Per aquest motiu la masia fortificada de Castellnou també era anomenada “la Casa dels Molins”.
JubCoromines.jpg
Jub de CorominesFebrer 2014. Anteriorment havia estat un antic forn d'obra i possiblement després va fer les funcions de jub. S'hauria fet servir doncs com a dipòsit d'aigua semblant a una cisterna, al qual es baixava per unes escales, i estava destinat a tenir-hi els aglans en remull perquè es mantinguessin tendres durant tot l'any. La roureda que hi té al voltant i la bassa que hi ha a la vora ho corroboraria. Es troba situat a pocs metres de la casa homònima.
JubBarnils.jpg
Jub de BarnilsAbril 2014. En moltes cases de pagès tenien el jub, també dit aljub o xup, que era un pou o cisterna on hi feien anar aigua i allí tiraven les aglans, mantenint-se tendres tot l'any. El de Barnils es troba a l'inici de les escales que porten a l'ermita del Roser i el seu estat de conservació és força bo. Sobre del portal, en un gros carreu que fa de llinda, hi ha una inscripció molt esborrada amb un 1779 difícil de llegir. Un cop a dins s'observen dos arcs de volta contigus i un terra ben moll.
BassaMoliVell.jpg
Pou - cisterna del Molí VellAbril 2019. Pou i cisterna per abastir d'aigua i regar els entorns de la casa.
23 fotos en 2 pàgina(s) 1