© Galeria fotogràfica del Moianès

Recull fotogràfic del Moianès i rodalies


Llista d'Àlbums :: Registre i Condicions d'ús :: Login
Últimes fotos :: Últims comentaris :: Més vistes :: Més valorades :: Els meus Favorits :: Cercar

Resultat de la recerca - "Mina"

MinaEstany.JPG
Mina del Monestir de l'EstanyAbril 2006. Boca nord de la mina. Gran obra civil bastida entre els anys 1734 i 1737 que va facilitar l'evacuació definitiva de les aigües de l'estany i, per tant, el seu dessecament.
MinaToll.JPG
Mina o Balma del TollAgost 2006. Cavitat per on sortia els curs d'aigua de la Cova del Toll.
MinaSud.jpg
Mina del Monestir de l'EstanyJuny 2016. Boca sud de la mina. La boca sud constitueix l'extrem superior de la Mina de drenatge i rep les aigües recollides pel Rec del Mig, que arriba fins a la Font de Mig Prat.
RecNogueres.jpg
El Rec de les NogueresJuny 2016. Forma part de la xarxa de canals de dessecació i sabem que ja existia el 1554, quan el monestir ordenà reparar i millorar els sistemes de drenatge de l'estany.
MinaRec.jpg
Mina del Monestir de l'EstanyJuny 2016. Boca del Rec de les Nogueres. La Boca del Rec de les Nogueres constitueix una connexió lateral de la Mina de drenatge i rebia les aigües recollides pel Rec de les Nogueres, que s'estén cap a l'interior del prat. Actualment aquest rec ha estat desviat.
BalmaToll.jpg
Balma del TollDesembre 2016. És una balma natural de pedra calcària per on surt a l'exterior el torrent Mal al seu pas per l'interior del complex càrstic del Toll, per això és anomenada geològicament surgència i popularment se la va conèixer, al passat, com la Mina d'on sortia cada cop que plovia, un riu on diuen anaven les dones a rentar la roba.
FontCaselles.jpg
Mina de Caselles Maig 2012. Petita mina amb una boca d'1,30 m d'altura per 1 m d'amplada en el seu inici. Les seves aigües eren recollides per un gran safareig (4 m d'amplada), amb un espai per rentar, fet amb dues grans lloses de pedra de gres, i una pica més petita a la zona de llevant. Es troba a la Baga de Caselles, on rep per la dreta el torrent de Caselles.
MinaFontAvi.jpg
Mina de la Font de l'AviAgost 2018. La trobem després de seguir un camí que surt del mas Passarell, al costat mateix de la riera. Es pot veure una planta quadrada de metre i mig plena d'aigua, i una galeria excavada a la muntanya feta amb maons formant una volta. Durant la segona meitat del segle XIX aquesta mina abastí d'aigua el poble de Moià.
MinaCaselles.jpg
Mina de CasellesFebrer 2021. Interior de la mina. Els primers 7 o 8 metres de recorregut són rectilinis i encara estan ocupats per aigua. La mina encara presenta aigua al seu interior. L'aigua neix en el contacte entre la roca calcària i les argiles impermeables. Alimentava la font de Sant Isidre i la cisterna dels Plans de Caselles que servia per regar els camps propers. Es troba al nord del mas Caselles.
MinaLignit.jpg
Mina de LignitFebrer 2021. Es tracta d'una mina de lignits terciaris de molt poca qualitat. També si va trobar pirita, goethita, calcita, malanterita i quars. Fou explotada durant la postguerra del 1936 per l'extracció de carbó mineral. Podem observar 4 boques principals i dues d'auxiliars, una d'elles, la primera fou una cata i per tant sols fa uns 5 metres de llarg, i en l'exterior podem observar les seves escombreres. No és aconsellable endinsar-se al seu interior per possibles despreniments. Està situada prop del mas Bonifet.
CasetaFontNova.jpg
Caseta de la Font NovaMarç 2021. Està situada al torrent de la Font Nova, que s'ajunta amb la riera de Malrubí, en el terme d'Avinyó tocant al Moianès. Des d'aquesta caseta es bombejava l'aigua d'uns dipòsits, un dels quals hi té a sota, que s'omplien de l'aigua que recollien de tres fonts i diverses mines. Aquests dipòsits força grans serviren després de la Guerra Civil espanyola per embotellar aigua, però l'empresa fracassà. La bombejaven a la Caseta d'en Ponsa, actual Urbisol (on hi tenen els garatges) i embotellaven per Barcelona. Decora la caseta una majòlica amb la imatge de Sant Pere i la data "Abril 1935".
MinesGrauRaco.jpg
Mines del Grau del RacóMarç 2021. Es troben al sud del Roc Gros o el Roc de la Guàrdia de Balenyà. Són dues mines que van ser construïdes entre els anys 1940 i 1950, amb l'objectiu de trobar aigua per al poble de Centelles, projecta que va resultar fallit.
18 fotos en 2 pàgina(s) 1