© Galeria fotogràfica del Moianès

Recull fotogràfic del Moianès i rodalies


Llista d'Àlbums :: Registre i Condicions d'ús :: Login
Últimes fotos :: Últims comentaris :: Més vistes :: Més valorades :: Els meus Favorits :: Cercar

Resultat de la recerca - "Pedra"

CodroBolet.jpg
Codro BoletOctubre 2007. És una roca, en la que la seva singularitat rau en una sobreposició casual i curiosa d'un bloc de pedra, tal vegada esllavissat d'una cinglera. El Codro Bolet és troba al costat del camí que anava a Marfà, a uns tres quilòmetres i mig de Monistrol, gairebé al límit del terme. Aquestes singulars roques també s'anomenen còdols.
CodroBarret.jpg
Codro BarretSetembre 2003 (després de l'incendi de l'estiu). L'efecte que ha produït l'erosió de l'aigua i el vent al llarg del temps ha donat lloc a paratges tan espectaculars com aquest codro o còdol que es troba emplaçat enmig d'un cingle. Amb motiu de la seva forma d'agulla és possible distingir-lo des d'alguns punts elevats del Pla de Trullàs.
CabresEncantades.JPG
Cabres EncantadesMarç 2008 (Monistrol de Calders). Es tracta del llit natural de roca sobre el qual discorre la riera de l'Om que ve de migdia. L'erosió de l'aigua ha anat aprofundint les esquerdes naturals existents a la roca.
CodroGros.JPG
Codro GrosMarç 2008. Es troba a la urbanització del Solà. La seva singularitat rau en una sobreposició casual i curiosa d'un bloc de pedra esllavissat d'una cinglera.
CodroBressol.JPG
Codro BressolAbril 2008. És un sepulcre tallat a la roca. Aquest tipus de tombes és bastant freqüent a l'alta edat mitjana, ja que no s'havia imposat encara l'ús de les esglésies com a lloc d'enterrament. La tomba és excavada en un bloc de roca de gres que es troba enmig del bosc, potser a causa d'un esllavissament. Les seves mides són 1,75 metres de llargada per 0,65 d'amplada.
CodroSerratTrompa.jpg
Codro del Serrat del TrompaPrimavera 2007. Es tracta d'una roca en forma d'agulla que, per efectes de l'erosió, ha adquirit aquesta singular forma.
PedreraMussarra.jpg
Pedrera de MussarraSetembre 2011. Aquesta pedrera és situada prop de Mussarra, ben bé al costat del camí, davant d'un cingle. Va ser explotada entre el anys 1942 i 1947. N'han quedat dos fronts d'extracció. Les parets dels fronts, de pedra sorrenca, són perfectament verticals, amb formes escairades corresponents al tall dels blocs. D'aquí es va extreure tota la pedra per aixecar l'església de Crist Rei i reconstruir la del Carme, a Manresa.
BrayOlo.jpg
El Brai d'Oló Setembre 2018. Es tracta d'una interessant formació geològica que forma part de l'anticlinal que travessa el terme i que emmarca el Serrat del Segimon i La Salada.
PedreraPaissa.jpg
Pedrera de la Païssa Abril 2019. Aquesta pedrera es va obrir pels volts del 1952. Actualment només serveix per a l'extracció de terra i grava, bàsicament degut al descens de la qualitat de la pedra, que va ser la primera activitat de la pedrera. És al nord de la masia de la Païssa i queda damunt i a ponent dels Gorgs Blaus. La propietat de l'explotació és de Pedreres Jornet de Castellgalí.
PedreraPumanya.jpg
Pedrera de Coll Girant o de PumanyàDesembre 2020. Aquesta és la pedrera més gran i que s'ha explotat durant un període més llarg temps. També és la més antiga, oberta als volts del 1900 per tal d'extreure'n la pedra dels dos ponts de la carretera. Com a dada complementària, es poden veure in situ les tasconeres.
PedraTerme.jpg
Pedra de TermeDesembre 2020. Les pedres de terme eren fites que es col·locaven sobre el territori per marcar els termenals entre municipis i propietats. En el cas de Monistrol, les fites es refereixen al terme de Calders, ja que la independència del poble no es produí fins el 1934. La costum de posar pedres és molt antic. A Monistrol es coneixen diverses pedres de terme. Totes segueixen una tipologia semblant: Són blocs de pedra rectangulars, sovint acabats en forma circular, que estan clavats a terra, i no solen sobrepassar els 60 centímetres d'alçada. A la imatge fita localitzada a la dreta de la riera Golarda, entre la Coma i el mas Païssa, termenal amb Calders.
CodroLlampat.jpg
Codro LlampatFebrer 2021. Es troba prop del camí que surt de Saladic cap el molí d'en Sala. Cal prendre el primer trencall a mà esquerra. Es troba junt amb una barraca a la banda de tramuntana. I té una barraca que n'aprofita el bloc de pedra com a teulada.
20 fotos en 2 pàgina(s) 1