© Galeria fotogràfica del Moianès

Recull fotogràfic del Moianès i rodalies


Llista d'Àlbums :: Registre i Condicions d'ús :: Login
Últimes fotos :: Últims comentaris :: Més vistes :: Més valorades :: Els meus Favorits :: Cercar

Resultat de la recerca - "fornot"

FornCalçTapies.jpg
Forn de la Calç de CaldersAny 2005. Els trobem prop de les Tàpies. Aquest indret ja té una tradició de forns des del segle X. Els forns van ser construïts pels propietaris de la casa a mitjan segle XIX. El van explotar els mateixos propietaris fins els anys 50 d'aquest segle. Després de la Guerra Civil l'explotació s'intensificà. La pedra calcària necessària s'extreia de la pedrera que hi ha enfront de la casa.
Girbauforn.JPG
Forn d'obra del GirbauSetembre 2007. Data del primer quart del segle XX. Aquest forn s'utilitzava per a l'obtenció de teules o maons mitjançant la cocció de l'argila, que hi era introduïda en motlles. És de planta més o menys quadrangular. El parament dels murs és de pedres amb formes irregulars i mides diverses. A l'interior del forn s'observen restes del que devia ser el paviment de la cambra de cocció.
FornCendresa.jpg
Forn de pa de Cal CendresaFebrer 2008. Antic forn de pedra del mas. Aquests forns tenien una portella que donava a una cavitat d'uns dos pams i mig d'alçària, enrajolada amb rajoles o pedres fogueres i amb volta d'obra.
FornCanadell~0.jpg
Forn d'obra del CanadellMaig 2008. Es troba poc abans d'arribar a la casa pairal homònima.
ForndeCalçCalders.JPG
Forn de la Calç de CaldersJuliol 2008. Antics forns de calç que per la seva singularitat, estat de conservació i valor arquitectònic i industrial son la seu d'un centre d'art contemporani i sostenibilitat.
FornGranera.JPG
El Fornot del CollFebrer 2008. Es troba situat al límit del barranc que conforma el torrent de la Baga del Coll.
FornCoromines.jpg
Forn d'obra de CorominesDesembre 2015. Antic forn d'obra de dues boques situat al Mas Coromines.
FornPuigdomenec.jpg
Forn de teules de PuigdomènecAgost 2017. Forn de teules o teuleria, és un lloc on es fan totxos, maons o teules. Els materials necessaris pel funcionament d'una teuleria eren la terra, l'aigua i el foc. El forn està format per dues cambres. La cambra de combustió és la que es troba a la part baixa. És força fonda, per poder emmagatzemar la llenya i la cendra cada vegada que el forn treballa. S'emplenava amb les càrregues de llenya necessàries per poder estar tres dies i tres nits cremant amb foc viu. Quan el foc flaquejava, es tapava la boca de la cambra de combustió.
FornPuigdomenec2.jpg
Forn de teules de PuigdomènecAgost 2017. Restaurat i protegit per un sostre metàl·lic, la cambra de cocció és a la part superior del forn, i estava separada per un reixat de rajoles suportades per arcades de la cambra de combustió. Primer de tot es col·locaven els totxos més gruixuts fins una alçada d'un metre, pràcticament sense cap espai entre ells. A continuació, i fins a dalt de tot del forn, s'anaven col·locant la resta de les peces de les més grans a les més petites. Les peces que s'introduïen al forn, havien estat abans parcialment assecades al sol.
FornRaig.jpg
Forn del RaigMarç 2011. Es tracta d'una petita construcció situada al costat de la masia de la finca que acull la seu del Cacis i del qual es feia l'extracció, la cocció i l'obtenció de la calç per consum propi. Al 2011 es va dur a terme una intervenció arqueològica preventiva motivada per l'estudi tecnològic, la futura restauració i la posada en marxa experimental del forn de calç a càrrec de l'Escola Politècnica Superior d'Edificació de Barcelona. Els resultats de l'excavació van aportar molta informació sobre el funcionament del forn, ja que aquest conservava el sistema de graella i les varetes gairebé intacte, i també restes de combustible (carbó mineral) en un nivell prou fiable com per establir quin tipus de combustible es van utilitzar. Les fonts documentals apunten a que segurament aquest forn es va construir vers l'últim terç del segle XIX.
LHorta2.jpg
L'HortaMarç 2021. Destaquen en una paret lateral de la casa unes construccions de pedra, una rectangular i l'altre rodona, que podrien ser dos forns.
FornCalCaixeta.jpg
Forn de cal CaixetaMarç 2021. Forn interior que encara es conserva a la casa.
23 fotos en 2 pàgina(s) 1