A tots els grups que es presenten a les eleccions municipals a la comarca.
Ciutadans de tot el món s’estan comprometent davant l’emergència climàtica amb objectius per reduir radicalment les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle.
Emergència climàtica que és ben visible a casa nostra: llargues secades que fan que diversos municipis del Moianès s’hagin d’abastir amb cisternes d’aigua provinents d’altres zones, males collites als nostres camps, major risc d’incendi forestal, arbres morts per manca d’aigua, basses, fonts i rieres seques...
Per a la cooperativa Moianès Sostenible i El Fanal, col·lectiu cultural i ecologista del Moianès, és una prioritat màxima començar a establir noves mesures i estratègies d’adaptació i mitigació dels efectes del canvi climàtic. La idea que ens mou en aquesta problemàtica és clara:
Davant l'emergència climàtica, acció ciutadana.
Ciutadania que a la nostra comarca ja treballa per produir energia distribuïda i compartida amb una aposta per les energies 100% renovables, l’autoconsum i l’autoconsum compartit. Tot això amb els objectius d’obtenir uns preus de l’energia justos i lliures de monopolis i fomentar un canvi d’hàbits per assolir que les emissions de carboni antropogèniques siguin neutres l’any 2050.
En aquest context, demanem a les administracions que sortiran de les properes eleccions municipals un compromís i una estratègia per:
1. Posar a la persona com a element central en el nou model energètic.
2. Combatre la pobresa energètica.
3. Impulsar les energies renovables vehiculant riquesa cap als veïns.
4. Promoure bonificacions fiscals a aquells ciutadans que participin en la transició energètica.
5. Posar tot el sostre municipal i parcel·les públiques a disposició de la generació d’energia distribuïda i compartida.
6. Fomentar xarxes locals de calor centralitzades amb biomassa forestal de proximitat.
7. Treballar per la rehabilitació i millora energètica d’edificis.
8. Promoure la mobilitat elèctrica i la mobilitat pública d’una manera intel·ligent.
9. Aturar les línies de Molt Alta Tensió (MAT) que porten energia des d’altres zones.
10. Arribar a acords només amb els ciutadans organitzats en associacions d’interès públic i/o cooperatives d’usuaris i consumidores sense ànim de lucre.
En resum, reclamem una estratègia a favor d’una transició energètica justa al servei de la ciutadania en la qual la gestió de l’energia estigui en mans de les persones, en aliança amb les administracions, on es prioritzi l’autosuficiència, el desenvolupament local, la proximitat entre la producció i el consum, el manteniment de la superfície de conreu imprescindible per a la sobirania alimentària i el respecte al patrimoni natural i la biodiversitat.
ADHEREIX-TE AL MANIFEST
Consell Rector de la Cooperativa Moianès Sostenible
El Fanal, col·lectiu cultural i ecologista del Moianès