L'Ajuntament de Calders i el Consorci del Moianès iniciaran aquest mes de març els treballs de recuperació i neteja de l'antic camí ral de Manresa a Vic al seu pas pel terme municipal de Calders. El projecte, impulsat per l'Ecomuseu del Moianès, pretén recuperar la totalitat del camí ral.
Els treballs que començaran aquest mes de març són la continuació dels que ja es van fer al municipi de Collsuspina. En concret, es recuperarà el tram que va del nucli urbà de Calders fins a la casa de Torrecabota per continuar, en una segona fase, fins al Pont de Cabrianes.
Finalment, la continuació del camí fins al terme municipal de Moià s'executaria l'any 2008. El projecte, impulsat per l'Ecomuseu del Moianès, pretén recuperar la totalitat del camí ral de Manresa a Vic, la major part del qual passa per Calders, Moià i Collsuspina, al Moianès.
Segons l'alcalde de Calders, Jaume Perarnau, la importància d'aquest camí ral va ser el motiu del creixement i formació de l'actual nucli urbà de Calders i, conseqüentment, de la seva fisonomia allargassada al llarg d'aquest camí ral, precedent de l'actual carretera de Manresa a Vic.
El camí ral de Manresa a Vic conserva encara ara bona part del seu traçat original i, pel que fa al terme de Calders, travessa el riu Llobregat pel Pont de Cabrianes i s'enfila fins a la casa de Les Tàpies, d'aquí fins a Torrecabota i el poble de Calders seguint els actuals carrers Manresa, Raval i Moià.
Els orígens del camí ral estan en la xarxa viària dels romans i desenvolupada durant l'època moderna. Al llarg del camí es poden trobar ponts, guals i fites, entre d'altres, que poden donar un important atractiu turístic com a via excursionista i cicloturista, segons l'alcalde.
Paral·lelament, i com a continuació a la senyalització i difusió del seu patrimoni cultural, l'Ajuntament de Calders ha iniciat els treballs de recuperació de les Basses Roges, un popular sistema de recollida d’aigües pluvials situat al camí del mateix nom i que per la singularitat de la terra vermellosa del lloc va donar lloc a aquest topònim.
Amb la seva recuperació, es pretén que les Basses Roges tornin a ser un lloc net i endreçat i permeti, de nou, recollir l'aigua natural del terreny a banda de tornar a reproduir la vegetació aqüífera autòctona que s'hi desenvolupava.