Castellterçol: Castellterçol amb els gossos d’atura
Enviat el Dijous, 04 d'octubre a les 18:44:22 per Redaccio |
|
Aquest diumenge 7 d’octube Castellterçol celebra el XVI Concurs de gos d’Atura amb els millors pastors d’arreu de Catalunya. Tindrem la presència de Fidel Alonso, segon classificat de tots els concursos del Pais Basc, amb el seu gos Aurki i també hi haurà altres participants coneguts com Josep Mª Plegazuelos, campió de Catalunya del 2006 i el seu fill, Àngel Plagazuelos, primer classificat en la passada edició a Castellterçol.
El concurs començarà a 10:30h del matí al camí de la Bassola, entre Castellterçol i Castellcir; abans però els pagesos tindran un esmorzar per començar a agafar forces. Un cop les ovelles estiguin preparades, els concursants podran començar la primera prova consistent amb tres fases:circuit amb banderoles, entrar les ovelles dins un cercle i finalment fer-les passar per entre un portell. Un cop finalitzat i mentre el jurat delibera, l’Esbart Infantil Rosa d’Abril de Castellterçol realitzarà tres danses catalanes.
Acte seguit els finalistes passaran a la segona prova consistent amb entrar i després fer sortir les ovelles del pletiu. Mentre el jurat delivera el guanyador final, Hilari Novillo, de Santpedor, amb el seu gos Caliu farà una demostració de com fer anar els ànecs. Novillo demanarà la participació del públic per fer-los servir d’obstacles per al gos.
Aquest any, amb la voluntat de promocionar la cultura catalana tradicional, l’organització regalarà a cada un dels pagesos concursants una barretina catalana amb el logo del gos d’Atura bordat. A més, amb el número de l’entrada se sortejarà un xai i durant tot el concurs hi haurà servei de bar i entrepans. Tanmateix, per facilitar l’accés a la zona del concurs, hi haurà un servei de desplaçament per a la gent gran, encara que s’hi pot accedir amb cotxe ja que hi ha un parking habilitat i vigilat.
Aquest concurs ha convertit Castellterçol en un dels importants pobles que lluita per a la difusió de la raça del gos d’Atura entre el públic menys especialitzat. És una bona ocasió per apropar-nos a la població, gaudir d’una magnífica actuació i al mateix temps d’una oferta turística i gastronòmica de qualitat.
Descripicó del concurs El concurs es divideix en dues proves: Primera prova: es divideix en tres parts. La 1a pretén valorar l’obediència del gos. El pastor l’ha d0enviar cap al carreró marcat amb banderoles. A més de fer-lo passar sense que es deixi cap banderola, el jurat el farà parar en 2 ocasions. Fet el recorregut comença la 2a part en la qual el gos haurà d’entrar amb suavitat les ovelles, conduint-les i mantenint-les parades uns segons, dins el cercle assenyalat davant del pastor. A continuació el pastor agafa una de les ovelles. Un cop el jurat dóna superada aquesta 2a part, la 3a consisteix en fer passar el ramat pel portell assenyalat.
Segona prova: els gossos que hagin obtingut millora qualificacions a la 1a, actuaran a la segona. El gos anirà a buscar el ramat. un cop arreplegades les ovelles, intentarà fer-les entrar dintre el pletiu. Un cop dintre, i a un senyal del director del concurs, les haurà de fer sortir.
La mesa del Jurat estarà composta per veterinaris i organitzadors tècnics de diferents punts del país. A més, el concurs es regeix pel reglament adoptat per la Federació de Concurs de Gossos d’Atura dels Paisos Catalans.
Curiositats del concurs: El pastor Armand Flaujat ha decidit que aquest any sigui la última actuació, aquí a Castellterçol, de la seva gossa Ouna. Aquesta gossa va fer la seva primera actuació a Castellterçol l’any 1998. Ara que ja té 9 anys, l’Armand ha cregut convenient jubilar-la i fer la última actuació a Castellterçol. La Ouna ha sigut dues vegades campiona de Catalunya.
El pastor més jove de Catalunya, Manel Jute conjuntament amb la seva gossa Jut participarà en el seu segon debut a Castellterçol. La seva primera actuació va ser a Ribes de Freser i només amb 11 anys ja s’ha fet conèixer per les seves habilitats en el gos d’atura.
Breu referència històrica "A Catalunya tenim un gos de pastor o “can d’aturar”; el Gos d’Atura Català amb les seves dues varietats: la de Pèl Llarg i la de Pèl Curt, aquest darrer també anomenat Cerdà. Una altra variant, amb una identitat més o menys pròpia, seria el Gos d’Atura de Cerdanya, tant de pèl llarg com curt, però lleugerament més gran i robust que el Català. I tampoc ens hem d’oblidar del Gos d’Atura Aranès, llur origen més probable ben bé podria estar en el “Berger des Pyrénées” de pèl llarg.
El Gos d’Atura, auxiliar imprescindible dels pastors actuals, és un típic gos de pastor: rústec, frugal, fidel, obedient, resistent, bordador, vigorós i reservat. És un animal de grandària mitjana, amb un gran ventall de colors de pelatge, essent el més característic el de color canyella, en les seves diferents gammes. S’adapta perfectament a diferents situacions; des de la comoditat d’una vivenda, a les extremes condicions climatològiques de l’alta muntanya, i això el fa ésser un perfecte company de joc o un excel·lent conductor de ramats", així es descriu a aquesta singular raça de gossos des de www.rac.uab.es
Ajuntament de Castellterçol
|
| |
Puntuació promig: 5 vots: 3
|
|