Un tomb per les masies del sud d'Oló
Data Dimarts, 11 d'agost a les 08:41:45
Tema culturaRecollia als companys a les 7,30h desprès de superar els atzucacs que pel trànsit representen les instal·lacions lúdiques, que acompanyen inevitablement les festes majors.

Deixàvem el vehicle aparcat prop de la casa de la Plana; el Toni Jauriz tenia ocasió de descobrir una de les esglésies romàniques més antigues del terme de Santa Maria d’Oló; Santa Creu de la Plana. 

Fèiem camí en direcció al Malrubí on anaven a parar les aigües pluvials d’aquella vessant; comprovàvem que a Cal Cases hi ha força activitat constructiva i reparadora, sembla que amb la intenció de dedicar-se al turisme neorural; pujàvem fins a la Careta, casa majestuosa , orientada a la tarda, que amb vistes sobre Montserrat,  domina un ampli territori. Ens aturàvem per esmorzar i sense adonar-me’n m’asseia  prop d’un formiguer; ho advertia quan en gran nombre les veia córrer per damunt dels meus pantalons! Sort dels companys que m’espolsaven energèticament perquè em veia esmorzat!!!!

L’estat d’absoluta degradació - literalment menjada per la vegetació - de la casa de Torrespaia, etimològicament, torre accessible, assolible, assumible, d’accés fàcil i/o senzill, ens feia difícil la seva localització, resta només dempeus un pany de paret, i observem entre les runes curulles de vegetació, dos cups rodons i la resta del que fos possiblement l’accés a un corral. Costa d’entendre aquesta situació d’abandó i ruïna! 

La masia anomenada els Clapers, està molt consolidada com lloc de colònies per a la quitxalla,  amb capacitat per unes 80 persones, s’hi pot accedir amb vehicle  des d’un trencall que hom troba 2 Km abans d’arribar al nucli de l’Horta d’Avinyó, per  la carretera Artés - Horta d'Avinyó; comparteix l’accés amb uns Cellers d’anomenada; fins a la casa hi ha però encara  8 Km de pista forestal. Recollim imatges de la casa i l’ermita de la Mare de Deu dels Dolors.

Refem el camí, sota una pluja dolça, que ens anirà acompanyant fins arribar al vehicle. Ens aturarem un moment a Sant Joan d’Oló, per tal que el Toni Jauriz i el Tomás Irigaray, recullin imatges del seu comunidor. Juntament amb el de Sant Pere de Bertí, al límit inferior del Moianès, en la confluència quasi amb l’alt Vallès, són els dos únics exemplars que existeixen avui encara.   

Estic particularment content quan arribem a casa; tenia amics lectors una certa por, desprès de l’episodi dolorós de la rampa soferta en ocasió de fer el camí de les Castellasses pel Mal Pas de les Maringes.

Tenim per davant un altre any més d’aventures!


© Antonio Mora Vergés

Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1445