Varies entitats demanen aturar macroprojectes que posen en perill el territori
Data Dilluns, 19 d'abril a les 19:53:02
Tema medi ambientEntitats de la Catalunya Central demanen als ajuntaments i als consells comarcals del Bages i el Moianès que denunciïn l'actual model d'implantació de centrals eòliques i solars.

Han presentat una moció perquè es pronunciïn en contra de l'allau de macroprojectes que pateix el territori.

La Catalunya Central pateix un allau de macroprojectes de centrals eòliques i solars que posen en perill el territori. Davant d'aquesta situació, diverses entitats han decidit fer front comú. Les plataformes Salvem Grevalosa, Salvem Calders, Salvem Castellfollit del Boix i Salvem el Pla del Riols, juntament amb les entitats ecologistes El Saüquer i El Fanal han presentat una moció conjunta a tots els ajuntaments del Bages i el Moianès, i als consells comarcals de tots dos territoris en què se'ls demana la seva col·laboració i implicació en la lluita contra els macroparcs solars i eòlics. Les entitats deixen clar que no estan en contra de les energies renovables, però sí de la manera com s'estan imposant.

En la moció, s'insta els ens locals i comarcals a denunciar l'actual model d'implantació de centrals eòliques i solars. També se'ls demana que expressin al Govern la seva preocupació per la proliferació de grans projectes en aquestes comarques. A més, se'ls requereix perquè instin la Generalitat a derogar i reformar el Decret llei 16/2019, paralitzar la tramitació dels projectes existents i endegar una planificació territorial.

Paral·lelament, també se'ls farà arribar una instància en què es sol·licita la presa de tot un seguit de reptes municipals que els dotin d'eines urbanístiques, socials i mediambientals per intentar fer front a l'allau de macroprojectes de centrals de producció d'energies renovables.

Les sis entitats volen fer una crida a tots els agents socials, sindicats i teixit econòmic vinculats al territori perquè se sumin a la campanya de pressió social per reclamar als representants polítics una normativa que encamini el país cap a un model de transició energètica participatiu, sostenible i respectuós amb els espais naturals, la biodiversitat, els paisatges, el patrimoni cultural i els espais agraris.Les plataformes veïnals i entitats ecologistes són:

SALVEM CALDERS: Plataforma veïnal que sorgeix després que el 10 d'agost de 2020 la Ponència d'Energies renovables doni com a viable la instal·lació fotovoltaica Calders promoguda per MEROIL SUN LIGHT SLU que afectaria una superfície de més 26 hectàrees de cultiu amb 50000 panells solars a tocar de paratges de gran valor paisatgístic com la Roureda de les Tàpies. Ens oposem a aquest model de macro projectes fotovoltaics que sabem que amenacen altres espais del municipi com el pla de les Quingles de més de 40 hectàrees. Telèfon de Contacte: Pep Torné (609011451).

SALVEM CASTELLFOLLIT DEL BOIX: Plataforma popular que neix del neguit que provoca als veïns de Castellfollit del Boix la greu afectació del nostre municipi per un allau de projectes de macrocentrals tant eòliques com fotovoltaiques que hipotecarien per sempre més el nostre territori, com són la Planta solar fotovoltaica "Castellfollit", de 45,33 MWp i 90 ha afectades, en fase de viabilitat; el Parc eòlic La Maçana de 49,90 Mw, en fase de tramitació; i els Parcs eòlics Clarena i Colomer, de 45 Mw i 36 Mw respectivament, declarats inviables per la Ponència d'Energies Renovables. Telèfon de contacte: Antoni Casale (653660373)

SALVEM GREVALOSA: Plataforma veïnal nascuda arran dels macroprojectes de centrals eòliques PE Colomer i PE Clarena, que preveien la instal·lació de 19 aerogeneradors de 200 metres d'altura en un paratge verge. L'oposició del territori i els ajuntaments implicats (Aguilar de Segarra, Rajadell i Castellfollit del Boix) han permès aturar el projecte, i la Ponència d'Energies Renovables va declarar inviables tots dos projectes a finals del passat mes de març. Telèfon de contacte: Ferran Martín (676611023)

SALVEM EL PLA DEL RIOLS: Plataforma veïnal de l'entorn del mig Cardener, nascuda amb la voluntat de preservar el patrimoni agrícola, ambiental, natural, i patrimonial de l'entorn del Pla del Riols, a Palà de Torroella (Navàs), on es preveu la instal•lació d'un macroparc fotovoltaic de 30,8 ha. de superfície i amb un total de 30.000 panells. El passat 8 de febrer la Ponència va declarar viable la proposta presentada, subjecte però a algunes condicions. Telèfon de contacte: Ester Llobet (696512028)

EL SAÜQUER: Associació per a la preservació del territori: Entitat ecologista fundada l'any 2004, inscrita al Registre d'entitats jurídiques de la Generalitat, que vetlla pel desenvolupament sostenible del territori i la protecció del patrimoni natural i paisatgístic i defensa el dret a la informació i participació activa de la població del territori en els projectes que afecten l'entorn natural i la seva qualitat de vida.

EL FANAL: Grup Ecologista del Moianès, des de 1987 treballem amb la gent del territori per la conservació dels espais naturals i la biodiversitat del Moianès.

Les demandes de la instància:

1. Que es faci pública tota la informació de qualsevol avantprojecte de centrals de producció d'energies renovables que es presenti i/o tramiti en aquest ajuntament, i que es promogui la participació ciutadana, se'n faci partícips tots els agents socials del municipi, i que es consulti i es faci vinculant la seva opinió.

2. La modificació o reforma del Pla General d'Ordenació Municipal (POUM) per regular l'impacte de les macroinstal·lacions eòliques o fotovoltaiques en l'entorn natural agrícola i/o ramader i limitar-ne i ordenar-ne els usos en sòl no urbanitzable.

3. En conseqüència, la suspensió pel termini d'un any (prorrogable a dos) de la tramitació de l'atorgament de llicències per a l'edificació, instal·lació o ampliació de macrocentrals eòliques o fotovoltaiques en el municipi.

4.Que en cas de no disposar encara de les eines urbanístiques adequades per a la regulació d'aquests projectes es presentin al·legacions sol·licitant la no viabilitat dels emplaçaments dels avantprojectes.

5.Que s'impulsin en el municipi projectes d'energies renovables distribuïts municipals i/o de gestió comunitària.

6. Que es valori  la conveniència d'adherir-se a l'Associació de Municipis per l'Energia Pública (AMEP).

Les demandes de la moció:

1.    Subscriure el Manifest per un Model Energètic Sostenible a Catalunya promogut per la Federació  Ecologistes de Catalunya (que figura a l'annex), adherint-vos-hi des d'aquest formulari: https://gepec.cat/campanyes/massificacio-renovables/

2.    Expressar a la Generalitat de Catalunya el malestar i preocupació per la proliferació de projectes eòlics i fotovoltaics emparats en el Decret llei 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables.

3.    Instar a la Generalitat de Catalunya a derogar i/o reformar el Decret llei 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables i a paralitzar la tramitació dels projectes emparats en aquesta norma amb rang de llei.

4.    Instar a la Generalitat de Catalunya a endegar una planificació territorial sectorial de les energies renovables, amb la necessària participació del territori: ens locals, població en general i actors socials i ambientals.

5.    Iniciar un procés per dotar-se d'una carta del paisatge, sigui a nivell municipal o bé supramunicipal amb els altres municipis de la mateixa comarca amb qui es comparteixin trets geogràfics i paisatgístics unitaris, amb la implicació de la població, per així  promoure la millora del paisatge detectant els riscos que impedeixin gaudir d'un paisatge equilibrat i de qualitat.

6.    Comunicar aquest acord a:

 ●        Govern de la Generalitat de Catalunya

 ●        Conselleria d'Empresa i Coneixement.

 ●        Conselleria de Territori i Sostenibilitat.

 ●        Diputacions de Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona.

 ●        Consell Comarcal de l'àmbit territorial al qual pertany el municipi.

 ●        Federació Espanyola de Municipis i ProvínciesAquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1856