El pont del Rossinyol i el pas de la Foradada de Sant Miquel del Fai
Data Dilluns, 18 de març a les 07:34:41
Tema cultura


Pont de PedraLa Rosa Planell Grau i el Miquel Pujol Mur, cronistes insignes del Berguedà, s’atansaven per les terres ubèrrimes del Moianès; visitarien entre d’altres indrets Sant Miquel del Fai, del que ens explica el Miquel que assegurar-ne la subsistència, sobretot quan ell faltés, Gombau de Besora el va donar al conegut monestir provençal de Sant Víctor de Marsella.

Aquest fet es produïa l'any 1042 i durant els segles següents, el Priorat del Fai es va mantenir gràcies al suport i la vigilància de l'abadia mare.

El priorat va ser secularitzat l'any 1567 pel papa, i va posar-lo en mans de l'ardiaconat menor de la catedral de Girona. Aquests varen fer algunes millores en el monestir.

Una de les més importants és la construcció del pont del riu Rossinyol, també dit pont de Pedra i la perforació del pas de la Foradada que facilita l'accés al monestir. Anteriorment es feia per les anomenades escales de Sant Miquel, que eren uns graons de fusta fets per estaques clavades a la paret.APas de la Foradadaquestes reformes es varen fer al voltant de l'any 1592, com ens ho indica la inscripció de la llinda de l'arcada del pas de la Foradada.

El pont situat damunt l'antic Rossinyol, porta cap al monestir de Sant Miquel del Fai. Segueix el tipus d'esquena d'ase, corrent a l'època, format per un arc de mig punt rebaixat. La calçada del pont és de doble pendent poc pronunciada a la banda d'entrada i més pronunciada al cantó d'accés a la rampa. L'intradós és de paredat força regular, el pont té trams fets amb còdols, llosetes de pedra i amb llambordins. A l'arrencada de l'arc, a costat i costat, té trompes que actuen com a descàrrega de l'arc.

Paradoxalment, en temps moderns, per assegurar la subsistència de l’espai ha tingut de fer-se càrrec la Diputació de Barcelona que també ha fet algunes millores de conservació.

Esperem amb ànsia les successives cròniques de la nostra ‘parella romànica’, per gaudir de la seva particular visió de la comarca del Moianès.

 

Antonio Mora VergésAquest article ve de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta notícia és:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1990