La reflexió de la jornada
Data Dijous, 09 de desembre a les 08:00:00
Tema opinióS’explicava a les històries del temps en que el transport es feia a lloms de besties, i en el millor dels casos en carros, que quan calia llogar un traginer, a banda d’interessar-se per la seva ‘condició social i familiar’, si era solter o casat, conegut al lloc, de ‘bona fama personal’, etcètera, etcètera, sempre, sempre, se li feia la pregunta cabdal. Quantes vegades ha tombat el carro?

Vosaltres us fareu la pregunta i posareu la resposta  - que no esmentaré fins a l’acabament - però convindreu amb mi que en aquell temps les coses no es feien ‘perquè si’, o seguint les pautes d’algun ‘expert’ - com ara fem -, i dissortadament ens trobem molt sovint literalment ‘amb el cul a l’aire’, oi?

Eren aquells uns temps en els que l’experiència es valorava molt, i tothom guardava un mínim respecte, als cabells blancs que s’identificaven aleshores, con sinònims justament d’equilibri, ponderació i seny.

Això, el respecte i l’educació, no anaven, ans al contrari, contra el que anomenen ara com ‘titulitis’, en cap altre moment de la història, els mestres, apotecaris, metges, advocats, notaris, jutges, arquitectes, enginyers ... han tingut tant alta consideració social. Tampoc òbviament cap persona amb un títol superior, menyspreava - si més no manifestament- el parer de la resta de persones.

Que ha passat doncs en els darrers anys?  De forma inexplicable - si atenem als resultats obtinguts -, s’ha deixat de banda el criteri de les persones d’experiència, i s’ha confiat cegament en l’impuls sovint irreflexiu dels joves ‘presumptament més ben preparats de la nostra història’. Els resultats son visibles per arreu del món i no us cansaré fent-ne una relació.

Ah!, que quina era la resposta ‘bona’ quan es tractava de llogar un traginer? Atès que aleshores no hi havia mòbils, ni serveis d’assistència en carretera - de vegades ni carreteres hi havia -, i els traginers acostumaven a fer els trajectes en solitari, imagino amics lectors que ja teniu una resposta, oi ?

Si teniu dubtes – aquestes coses de vegades passen – sou pregats d’enviar un e-mail a coneixercatalunya@gmail.com o bé a redaccio@moianes.net


Antonio Mora Vergés

Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1011