Festa dels Tonis de Taradell
Data Dilluns, 10 de gener a les 08:00:00
Tema culturaLa recent declaració com a Festa Tradicional d’Interès Nacional per part del Consell de la Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat de Catalunya, demostra que la Festa dels Tonis del nostre municipi està totalment consolidada i que és el resultat d’un treball coordinat i continuat per una comissió, sempre recolzat per la inestimable col·laboració de tot un poble, que veu en la nostra festa la manera d’ensenyar la forma de viure d’una època que ja pocs recorden.

Des de sempre la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat ha treballat per conservar uns ingredients importants de la nostra festa com són l’ofici, la benedicció dels animals, el passant dels Tres Tombs i molts altres actes que han permès mantenir l’essència de les festes de Sant Antoni Abat.

De fet, es podria dir que s’han mantingut vius actes centenaris, com demostren algunes referències datades de l’any 1878 sobre la Confraria de Sant Antoni Abat i les cròniques de la revista de Taradell a partir de l’any 1949.

Tot i això la festa dels Tonis tal com la coneixem avui, va tenir la sort de seguir un camí que va començar l’any 1995 gràcies a una persona: en Jan Grau, tècnic de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que ens va ajudar molt i ens va donar unes idees claus per poder fer una festa de futur i seguir un camí diferent dels altres pobles que la celebren.

Va ser en aquell moment quan es va definir l’estratègia de diferenciació d’altres municipis d’arreu de Catalunya per tal d’atraure l’interès de la gent a visitar Taradell i viure i participar de la festa.

A dia d’avui, podem afirmar rotundament que ho hem aconseguit i n’és un bon exemple la conservació del patrimoni rural del municipi i de la comarca amb 70 carros restaurats i els jocs de guarniments i eines, que fa que el 90% del material que es llueix durant el passant dels Tres Tombs de cada any siguin del poble.

Per qualsevol informació de la Festa:

Presentació els mitjans el dia 12 de gener a 2/4 de 7 del vespre a la sala Lluïsos de Can Costa i Font.


www.tonistaradell.com
Tel. 620739067

Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1016