El municipi de l'Estany seleccionat pel programa 'Viure al Poble Més'
Data Divendres, 22 de febrer a les 16:52:07
Tema economia



La vicepresidenta Joana Ortega signa els convenis per iniciar els projectes del programa 'Viure al Poble Més' a la Catalunya Central.

·     Viure al Poble Més és un programa per afavorir el desenvolupament d’iniciatives emprenedores en municipis de fins a 3.000 habitants.

·     La vicepresidenta ha defensat el model territorial català davant dels intents del Govern de l’estat d’alterar-lo.

La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha signat amb els alcaldes de Carme, Jordi Sellarès; de l’Estany, Salvador Tresserra, d’Odèn, Andreu Alet, i amb el tercer tinent d’alcalde de de Guardiola de Berguedà, Jordi Carreras, els convenis per impulsar els projectes d’aquests quatre municipis que han estat seleccionats pel programa Viure al Poble Més. La signatura ha tingut lloc en el transcurs d’un acte celebrat aquest migdia a l’Auditori del Palau de la Generalitat.

Durant la seva intervenció, la vicepresidenta del Govern ha lamentat que des de Madrid s’intenti atacar el model municipal català i ho ha qualificat de despropòsit. “Assistim a intents incomprensibles d’alterar, des d’un despatx de Madrid, tot un model de territori, i això ho volen fer sense cap estudi, sense cap reflexió i sense conèixer ni el territori ni el tarannà dels municipis afectats. I tot sota criteris estrictament comptables, com si l’ànima d’un país depengués del saldo o del dèficit que hi pugui haver en un moment concret”, ha dit.

En aquest sentit, Joana Ortega ha assegurat que el Govern de la Generalitat no cedirà davant d’aquests atacs i lluitarà per mantenir el model territorial català. “No hi ha municipis petits, sinó municipis amb més o menys població, però tots ells són necessaris per a l’equilibri d’aquest gran país que és Catalunya”, ha dit.

Per a la vicepresidenta, el programa Viure al Poble Més és una manera més de demostrar la voluntat del Govern de mantenir un territori equilibrat, amb qualitat de vida, “perquè les persones, visquem on visquem, tinguem les mateixes oportunitats”. Joana Ortega ha dit que a Catalunya no hi sobra cap poble i ha agraït la tasca de tots els alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores, per l’esforç i voluntarisme amb què actuen des dels pobles petits.

La vicepresidenta ha estat acompanyada del secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joan Cañada, i del director general d’Administració Local, Jordi Souto. Hi han assistit també els directors territorials del Departament de Governació, així com representants de les associacions municipalistes i la resta d’alcaldes beneficiaris del programa.

Quatre projectes a la Catalunya Central

Carme (Anoia) rebrà 419.170 euros, d’una inversió total de 644.878 euros, per al projecte Obrim Carme a les rutes turístiques de l’aigua i del patrimoni cultural i mediambiental del municipi, que es basa en la regeneració urbana del nucli antic, amb la recuperació patrimonial del Rec de Carme, i la rehabilitació de l'antic escorxador com a punt d'informació turística i sala d'exposicions temporals per reforçar el projecte turístic. El projecte també inclou la materialització d'una ruta de l'aigua pels entorns de Carme i un projecte de difusió, tant mitjançant les TIC com per mitjà de material imprès.

Guardiola del Berguedà (Berguedà) rebrà 426.320 euros, d’una inversió total de 655.877 euros, per al projecte Guardiola, la porta del Pirineu, que té per objectiu regenerar espais degradats i recuperar espais d'interès turístic i cultural. És un projecte de dinamització que exemplifica la voluntat de promocionar el municipi com a "cruïlla turística", com a porta al Pirineu i reforçar la identitat turística i comercial. Alguna de les actuacions que es duran a terme són la reforma interior de part de les dependències de l’edifici de l’antiga estació de tren, la senyalització dels punts d’interès turístic del municipi i l’adequació i millora del parc de la font de l’Avellaner.

L’Estany (Bages) rebrà 624.313 euros, d’una inversió total de 960.482 euros, per al projecte L’Estany: història i natura. El patrimoni cultural i natural com a dinamitzador turístic, que inclou intervencions en el monestir romànic de Santa Maria de l’Estany per incorporar un centre d’interpretació del patrimoni cultural, el condicionament de diversos Itineraris turístics i culturals vinculats al Camí de Sant Jaume, altres intervencions de millora de l’espai urbà del nucli històric, i el projecte museogràfic global centrat en el paisatge cultural.

Odèn (Solsonès) rebrà 512.302 euros, d’una inversió total de 788.157 euros, per al projecte Recuperació dels elements arquitectònics, patrimonials i naturals del salí de Cambrils, amb diverses actuacions, entre les quals hi ha planejat el disseny d’un recorregut per descobrir el funcionament i l'atractiu de les antigues salines de Cambrils, amb la recuperació del cobert de sal de les Cabanetes i la bassa per a banys salats, amb els equipaments complementaris.

Projectes socioeconòmics per revitalitzar els pobles
Viure al Poble Més és un programa destinat a subvencionar grans projectes dels ens locals de fins a 3.000 habitants que actuïn íntegrament en un nucli de població, com ara projectes de regeneració urbana i rural, de millora dels serveis turístics o que donin valor, protecció i conservació del patrimoni cultural.

Aquesta convocatòria d’ajuts compta amb un pressupost de 9,1 milions d'euros, dels quals 7 milions provenen dels fons FEDER de la Unió Europea i els 2,1 milions restants, que es corresponen al 15% de la despesa subvencionable total, els aporta el Departament de Governació i Relacions Institucionals. Així mateix, aquesta aportació de Governació del 15% té caràcter de bestreta, mitjançant un únic pagament en el moment de l’atorgament de la subvenció.





Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1244