Els Reis Mags amb barretina
Data Dijous, 31 de desembre a les 09:49:27
Tema opinióUna vegada hi havia a Catalunya un poble molt petit i pobre. Hi vivien només tres famílies que lluitaven cada dia per mantenir el poble viu, no volien que quedes desert i abandonat. Vivien del que cultivaven als horts i als conreus, també del bestiar que tenien com conills i gallines.

Les tres famílies ho compartien tot, així podien d'aquesta manera tirar endavant. Les dificultats però no eren poques, doncs les cases eren molt velles i necessitaven sovint un bon manteniment. També s’havien d’arreglar els pous i les sèquies d’on treien l’aigua.

Un any de molta sequera els pous quedaren secs, les sèquies eixutes i les fonts no rajaven. Així és que ja es veien deixant el poble amb molta pena i anar a un altre lloc a on poguessin sobreviure. Provar de fer arribar aigua novament al poble era molt costos i ells no s’ho podien permetre. Ho tenien decidit, a mitjans de gener marxarien.


Vet aquí que arriba la nit de reis i resultà que els tres Mags passaran pel poble i el veieren molt bonic però bastant descuidat. Pensaren que els hi podien deixar als seus habitants que els hi fos de profit per poder-lo arreglar. Si els hi deixaven joguines, de poc els hi servirien doncs en podrien treure poca rendibilitat. Tampoc els hi podien deixar or, encens o mirra perquè això era pel Jesuset. L’única cosa de valor que portaven eren les tres corones reials. Van fer una assemblea i es va decidir deixar-les pels veïns del poble perquè el poguessin refer. Anar però amb el cap descobert amb el fred que feia era un problema doncs es podrien constipar, així doncs van agafar de cada família una barretina de pagès per tal de cobrir-se el cap i poder continuar el seu viatge.

Si un dia aneu a Itàlia i passeu per la ciutat de Ravenna, hi trobareu un mosaic que dona fe de que els tres Reis Mags hi van passar amb barretina catalana.


Feliu Añaños Masllovet


Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1474