Homenatge a Mn. Josep Dalmau, rector de Gallifa
Data Dijous, 03 de novembre a les 14:55:01
Tema societatEl diumenge 6 de novembre, a partir de les 10 del matí, es celebrarà al Santuari Ecològic de Gallifa la festa d'Homenatge a mossèn Josep Dalmau, rector de Gallifa, en celebració dels seus 90 anys de vida.

Josep Dalmau ha estat, i encara és, un sacerdot irrepetible i singular, crític amb la jerarquia i un personatge absolutament lliure. Un capellà que ha intervingut en política, que ha criticat obertament l'autoritarisme de l'Església catòlica oficial i que ha topat de manera sovintejada amb els bisbes. Va impulsar a Catalunya formes allunyades de l'Església oficial com les comunitats cristianes de base i ha estat un ferm defensor de l'ecumenisme religiós, i del diàleg entre cristians, marxistes i anarquistes a la dècada dels seixanta. Degut a la seva actitud rebel davant els autoritarismes, ha estat processat i condemnat diverses vegades per problemes civicopastorals. La seva teologia ha estat conceptuada com a "teologia popular" i ha rebut diversos guardons com la Creu de Sant Jordi (1996) i el Memorial Joan XXIII (2002), entre d'altres. Va ser també impulsor de la Convenció Catalana per a la Independència (1986) i des de fa cinquanta-vuit anys és rector de Gallifa, on ha creat el santuari de la Mare de Déu de l'Ecologia. 


L'Homenatge comptarà amb la presència del periodista i escriptor Xavier Garcia, que farà la presentació de l'acte, amb una glossa sobre la projecció que mossèn Dalmau ha tingut en la vida religiosa, política i social de Catalunya, i també en els moviments de pau i protesta a Europa. També, s'inaugurarà l'escultura que Jaume Rodri i Josep Plandiura han plantat al Santuari de l'Ecologia, perquè creixi en honor a mossèn Dalmau. Aquest acte comptarà amb la presència d'un representant del Parlament de Catalunya. 


El Santuari Ecològic de Gallifa, una de les obres del mossèn Dalmau, va ser creat al 1986 amb l'objectiu principal de promocionar el sentiment i el convenciment de que l'ecologia obra unes noves perspectives globals de civisme i de reinterpretació de la vida humana. Des de llavors, el Santuari continua amb la seva tasca d'apropar la naturalesa i l'univers a tot aquell que vol prendre consciencia de l'entorn en el qual vivim.

 

Santuari Ecològic de Gallifa

Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1568