Sant Martí de Puig-Ermengol o de Llosa-Corba
Data Diumenge, 25 de març a les 09:38:17
Tema cultura



Sant Martí de Puig-ermengol. Any 1959 (Arxiu Gavín)Havíem assolit una fita llargament cobejada, en el moment que posàvem els peus damunt del solar on s’alçava fins a darreries del segle XX, l’ermita romànica de Sant Martí de Puig-Ermengol o de Llosa-Corba, documentada l’any 1136.

N’adquiríem certesa gràcies a la construcció d’una rasa oberta per soterrar possiblement connexions elèctriques, que ens permetia recollir imatges del que foren sens dubtes els fonaments del temple.

Seguíem les indicacions d’un antic plànol - molt anterior a la construcció de la C-25 -, i en arribar al trencall d’Oristà; tot just iniciar el descens, ens desviàvem a la dreta pel camí que porta fins al Serrat anomenat de Sant Martí, on localitzàvem gràcies a les imatges cedides justament per l’Arxiu Gavín, les minses restes de la que fou ermita de Puig- Ermengol o de Llosa-Corba, avui desapareguda. L’església fou venuda a la casa de Rocafort l’any 1835 quan la desamortització de Mendizabal; aquesta pràctica - vendes reals o simulades - era habitual per salvar les propietats de l’església. En tot cas, l’ermita romànica va anar a engrossir el patrimoni de Rocafort.


Està, acreditat que essent administrador el Dr. Anton Berenguer, es va arrencar el finestral de darrera l’absis [ molt semblant al que hi ha avui encara darrera l’absis gran de Santa Maria de l’Estany ], per a instal·lar-lo a la galeria de Rocafort. Quan a la resta de l’edifici i amb l’excepció de l’absis de pedra arrodonida al que no devien trobar-li cap utilitat, Sant Martí de Puig-Ermengol o de Llosa-Corba, va passar a ser la pedrera de Rocafort a profit dels seus jardins, pilastres i parets. Les darreres pedres i l’absis, anirien a Sant Feliuet de Terrassola on es farien servir en les tasques de restauració. La desídia d’uns i altres [ els que no havien d’haver fet la destrossa, i els que justament tenien la tasca pública d’evitar-ho ] va fer que fos fins oblidat l’indret precís on és trobava.

Recollíem les imatges del que foren sens dubte els fonaments del temple, i les coordenades 737 mts. N 41º 54.209 E 2º 05.516 gràcies al Joan Escoda i Prats, que us han de permetre accedir fins aquest indret, si com nosaltres voleu saber el lloc exacte on s’aixecava Sant Martí de Puig-Ermengol o de Llosa- Corba.


© Antonio Mora Vergés





Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1670