2n Festival de Titelles del Moianès
Data Dimarts, 05 de juny a les 16:50:30
Tema culturaPRESENTACIÓ

El Teatre de Titelles arrela a Calders de la mà de l’Espai Animacions www.animacions.orgCentre d’Iniciatives Titellaires-, que la companyia Rocamora Teatre ha muntat en la seva seu calderina.

Al setembre de 2015 per celebrar la inauguració de l’Espai Animacions organitza l’Aplec Titellaire de Calders. Vista la bona acollida de l’Aplec, promou el Festival de Titelles del Moianès, que després d’un primer intent al 2016, va tenir la seva 1a edició efectiva el darrer cap de setmana de juliol 2017 -tot i que encara d’àmbit local-, al municipi de Calders.

El Festival pretén seguir creixent, amb voluntat d’esdevenir una cita anual del millor d’aquest gènere escènic, volent arribar al màxim de població local, però també d’atreure l’atenció dels mitjans i aportar visitants de més enllà de la comarca, que vulguin gaudir de la programació i de l’entorn moianenc.

Aquest Festival de Teatre de Titelles, l’únic d’àmbit comarcal a Catalunya, es desenvoluparà aquest 2018 des de finals de juny a principis de juliol, als municipis de Calders i Monistrol de Calders -que s’hi ha sumat en aquesta 2a edició-. Comptant amb el suport financer de la Diputació de Barcelona i la col·laboració dels propis municipis.

PROGRAMA

El Festival inclou 6 espectacles i 1 taller que es replicarà als dos pobles.

La majoria són activitats familiars, o per a tots els públics, sent força important la programació per a joves i adults en horaris adients.

Les actuacions es faran a l’aire lliure, tret d’aquelles que per raons tècniques o climatològiques ho impedeixin.

En tots els espectacles es demanarà que el públic assistent faci aportacions voluntàries per ajudar al sosteniment del Festival. I en el taller hi haurà un cost d’inscripció de 5 € per alumne.MONISTROL DE CALDERS

DIVENDRES 29/06

18:00 a Cal Mestre. Obertura del Festival amb el taller INTRODUCCIÓ AL TITELLA DE FIL obert a tothom (+6 anys), prèvia inscripció (tel. 938 309 006) cost per alumne 5 €. Durada 45’. Màxim 30 alumnes. A càrrec de l’Espai Animacions de Calders.

El taller consisteix en l’explicació de la constitució anatòmica dels ninots, amb un titella sense vestir, fent especial esment en les articulacions, en on són els fils en el titella i en el control i perquè, demostrant cada punt amb una manipulació lenta, perquè s’apreciï el moviment simultani del titella i del seu control. En acabar, amb dues marionetes de fils curts, els alumnes proven i aprenen a manipular-les realitzant una petita acció amb els titelles, fent-los caminar, asseure's i saludar de manera alternativa.

DISSABTE 30/06

18:00 a l’escenari de la Plaça Nova o al Centre Recreatiu Municipal, actuació per a públic familiar. Espectacle EL REGAL, a càrrec de Pengim Penjam.

Mostra les peripècies i aventures d’en Felip, un conillet de roba fet de retalls i un tros de matalàs vell, que l’àvia Serafina va fer amb molt d’amor per al seu nét, en Pepus. Quan en Felip és rellevat per una altra joguina, mira endavant i busca com recuperar l’amistat d’en Pepus. Una regressió a la infantesa dels adults amb molta tendresa i emotivitat, on els infants viuran els seus jocs i el dels seus pares. El regal és un espectacle amb un missatge optimista i positiu de la vida, creat amb molta simpatia i on petits i grans s’hi sentiran identificats. Inspirat en el conte de Michael Ende “El titella de roba”.

22:30 a l’escenari de la Plaça Nova o al Centre Recreatiu Municipal, actuació per a tot públic. Espectacle MR. BARTI'S SHOW, a càrrec d’Alex Mihajlovski. Durada aproximada 45’.

El marionetista macedoni Alex Mihajlovski va crear la marioneta Barti el 1988 i des d'aleshores, amb un treball continu de manteniment i investigació, l’ha convertit en la marioneta més viva del món.

A Mr. Barti Show, la seva criatura es mou gràcies a un complex sistema de més de 40 fils, i on cada petit detall de la seva cara i el seu cos cobren vida.

Ha participat amb gran èxit arreu del món, en moltíssims Festivals Internacionals i programes de televisió.

DIUMENGE 01/07

18:00 a l’escenari de la Plaça Nova o al Centre Recreatiu Municipal, actuació per a tot públic. Espectacle SOLISTA a càrrec de Rocamora Teatre.

Solista és una mirada retrospectiva al treball d’en Carles Cañellas, que porta 42 anys en l’ofici. Set històries divertides, poètiques, sorprenents, representades amb sis titelles de fil diferents; un a la volta, però amb un esperit comú: la versemblança de vida pròpia dels ninots. L'actor i animador de les marionetes actua, juga amb elles en escena. De vegades hi intervé directament, per voluntat pròpia o perquè s'hi veu forçat per la situació, en altres, "desapareix" en centrar tota l'atenció en el titella. Guardó a la Millor Animació de Titelles al "11th World Festival of Puppet Art 2007" de Praga, Txèquia.


CALDERS

DIVENDRES 06/07

22:30 al Centre Cívic, actuació per a joves (+10) i adults. Espectacle IDENTITATS, a càrrec de Rocamora Teatre.

L’essència més pura de la Marioneta, ens endinsa en una recerca dramàtica emocionant i sorprenent de la seva pròpia existència, on aquesta evoluciona sota diverses coreografies, amb música electrònica, ambients de llum i video-fons.

Una marioneta nua, sense rostre, neix i mor en escena. En el decurs de la seva efímera existència, adoptarà diferents màscares, cadascuna de les quals li marcaran la manera de ser i fer, assumint així les identitats que li vénen prefigurades per aquestes.

Guardó a la Millor Obra Dramàtica del 2nd International Puppet Art Week Festival 2017 de Nanchong (Xina).

DISSABTE 07/07

8:00 al Centre Cívic, taller INTRODUCCIÓ AL TITELLA DE FIL obert a tothom (+6 anys), prèvia inscripció (tel. 938 309 006) cost per alumne 5 €. Durada 45’. Màxim 30 alumnes. A càrrec de l’Espai Animacions de Calders.

El taller consisteix en l’explicació de la constitució anatòmica dels ninots, amb un titella sense vestir, fent especial esment en les articulacions, en on són els fils en el titella i en el control i perquè, demostrant cada punt amb una manipulació lenta, perquè s’apreciï el moviment simultani del titella i del seu control. En acabar, amb dues marionetes de fils curts, els alumnes proven i aprenen a manipular-les realitzant una petita acció amb els titelles, fent-los caminar, asseure's i saludar de manera alternativa.

22:30 a l’escenari de la Plaça Major, actuació per a tot públic. Espectacle PUPPET PRO, a càrrec de la Cia Tactilicuä & República Tòxica.

La improvisació ha arribat al món dels titelles.

El titella com a protagonista absolut, sense escenografia que l’emmarqui. Una excel·lent manipulació que beu de l’escola de Jim Henson i altres camins marcats per les taules dels escenaris.

És d’agrair quan els titellaires mostren el truc al públic. Un públic que queda atrapat des del principi ja que hi participa activament, essent el responsable de les temàtiques escollides.

DIUMENGE 08/07

18:00 a l’escenari de la Plaça Major, Cloenda del Festival amb actuació per a tot públic. Espectacle EL PEIX D’OR, a càrrec de Binixiflat Teatre de Titelles.

El Peix d’Or és un conte rus adaptat per a Teatre de Titelles. És dels contes de tipus cíclic on el protagonista ha de repetir diverses vegades la mateixa acció màgica, amb resultats diferents. Parla d’una parella de pescadors pobres i de les seves estranyes relacions amb un peix màgic que els hi dona tot allò que demanen. Una aproximació al drama de l’ambició desmesurada.

 

www.animacions.orgAquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1686