La UEM, una oferta cultural d'alta qualitat plenament consolidada
Data Dijous, 16 de juliol a les 20:22:53
Tema cultura



La 6a edició de la Universitat d’Estiu del Moianès, celebrada la setmana del 6 al 10 de juliol, ha comptat amb 56 participants als dos cursos realitzats i/o a alguna de les sessions i gairebé 300 persones assistents a la taula rodona: Viure amb el Coronavirus.

El Consell Comarcal del Moianès i la Universitat Ramon Lull organitzen la Universitat d’Estiu del Moianès, que enguany ha celebrat la sisena edició.  La Universitat d’Estiu és oberta a tothom, ciutadans del Moianès i de fora la comarca, i vol ser un punt de referència alhora d’oferir una formació continuada i d’alta qualitat al Moianès.

Aquest any, i degut a la situació relacionada amb la Covid-19,  es va optar per realitzar només els dos cursos programats que es basaven en visites a l’exterior, a l’aire lliure. Volem agrair al Conseller de Cultura Dani Cabana i la resta de consellers el poder tirar endavant el projecte, així com la confiança dipositada per part de la de la Universitat Ramon Llull.

El primer dels cursos, el curs de Patrimoni històric del Moianès va ser dissenyat per l’Associació Cultural Modilianum amb la cerca del temari i els experts, i des del Consell Comarcal se’n va fer la gestió. Aquest curs feia un recorregut molt interessant per cinc espais patrimonials essencials de la nostra comarca, des del patrimoni arqueològic fins al patrimoni industrial, passant per el patrimoni civil medieval, el patrimoni barroc religiós i el patrimoni rural, i amb reconeguts experts en els diferents àmbits.

Així doncs, vam poder visitar el Dolmen de Puig-Rodó a Moià de la mà de Xavier Oms i Arias de la Universitat de Barcelona, el Castell de Castellterçol amb Marina Miquel i Vives de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, els retaules de Sant Joan i Santa Maria d’Oló amb Irene Abril i Vilamala, del Grup de Recerca d’Art Modern de la Universitat de Girona, les barraques de Vinya de Monistrol de Calders amb Llorenç Ferrer i Alòs de la Universitat de Barcelona i per últim, la Colònia Jorba, a Calders de la mà de Jaume Perarnau i Llorens.

El curs, que com vèiem, combinava xerrades i presentacions magistrals amb visites in situ, va tenir una gran acceptació i un elevat nombre d’inscrits.



El segon curs, va ser un curs de descoberta dels valors naturals de l’espai natural del Moianès, centrat en la vegetació, fauna i geologia. Aquest curs va ser dissenyat en col·laboració amb la Pilar i la Montse Clapers de Gaia Guies i la Marta Fàbrega, gerent de les Coves del Toll.

El curs va consistir amb una primera xerrada introductòria sobre l’espai natural del Moianès i la seva geologia, i després es van fer tres sessions pràctiques a la Zona del Parc Prehistòric de les Coves del Toll, la primera centrada en la geologia, la segona en les comunitats vegetals i la tercera en la fauna del Moianès.

Volem agrair a totes les persones i entitats que han fet possible aquestes formacions: l’Associació Cultural Modilianum, Gaia Guies i les Coves del Toll, i també a tots els col·laboradors que ens han ajudat en la gestió de les visites i espais; els ajuntaments del Moianès implicats: Calders, Castellterçol, Moià, Monistrol de Calders i Santa Maria d’Oló, la fundació  Josep Maria de Anzizu, en Ricard Jorba de la Colònia Jorba i totes les altres persones, sense les quals no hagués estat possible.

Com dèiem, davant la situació en la que ens trobem vam decidir anul·lar els cursos que teníem previstos en espais tancats, entre ells el curs de Mindfulness, el de català i el de gestió de les emocions que veníem fent cada any, però d’alguna manera la gestió de les emocions va estar més present que mai en la Taula Rodona: Viure amb el coronavirus, que es va celebrar també en el marc de la Universitat d’Estiu del Moianès, el passat dijous 9 de juliol, al parc municipal de Moià, i que va comptar amb vora 300 assistents.

Un agraïment també als ponents, que de manera desinteressada hi van participar, tots ells vinculats amb el Moianès: l’Àurea Autet, pisquiatra, l’Emma Carné, metgessa de família, la Cristina Fillat, investigadora biomèdica, la Dolors García, metgessa d’urgències, en Xavier Làzaro, metge de família i en Xavi Màrquez, infermer.

Per acabar també cal mencionar que en l’acte es podia fer una aportació voluntària que es destinava a Càritas, i que en total van recaptar 523,12 €. Moltes gràcies de part de l’entitat!

Enguany, la Universitat d’Estiu ha servit per retrobar-nos, per trepitjar el territori i el patrimoni, per gaudir de la cultura i de la natura, i per connectar amb allò que som i que ens fa.

 

Consell Comarcal del Moianès





Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1813