Patrimoni arquitectònic i rural del Moianès
Data Divendres, 07 de juliol a les 06:00:00
Tema culturaImatges per recordar i reviure el nostre passat.

El Moianès és una comarca rica en masies i altres tipus de construccions rurals. Sempre m’ha agradat , tot gaudint de belles passejades , encantar-me amb la contemplació d’aquestes cases que es troben ubicades en total harmonia amb el paisatge , podeu llegir el article publicat el Febrer d’enguany “Masies i altres indrets del Moianès”. També podeu veure moltes d’aquestes pagesies a la Galeria Fotogràfica.

La meva afecció a aquest tipus d’arquitectura m’ha portat a incorporar a la galeria algunes imatges del fons fotogràfic provinent del “Estudi de la Masia Catalana” portat a terme per l’arquitecte i destacat membre del CEC Josep Danés i Torras (1891-1955) i recopilat per el patrici Rafael Patxot i Jubert (1872-1964).

El fons d’aquest important arxiu va està amagat en una casa de l’Eixample de Barcelona fins el 1975. Aquest material recollit des del any 1923 fins el 1936 està format per més de 7000 fotografies, les imatges més antigues daten de finals del segle XIX, i actualment es troba a les dependències del Centre Excursionista de Catalunya ( CEC ).

De la comarca del Moianès disposen d’unes 100 fotografies identificades entre imatges antigues dels pobles i diferents tipus d’edificacions. Aquestes fotografies no són de lliure distribució i s’ha de pagar un preu en funció del ús que se li vulgui donar.


Avui a la Galeria Fotogràfica del Moianès podem gaudir d’unes poques d’aquestes imatges inèdites, mai fetes públiques abans. Dintre de les nostres possibilitats econòmiques mirarem d’anar incrementant amb més fotografies d’aquest important fons la nostra galeria per així poder donar testimoni de com eren aquests habitats rurals, alguns avui ja desapareguts fa anys, i quan encara molts d’ells es trobaven en plena activitat amb els seus típics pallers, carruatges de tir, etc. Tots formen part de la nostre historia i també d’aquest patrimoni rural i arquitectònic que no podem deixar que es perdi perquè sens dubte fa més bella aquesta comarca.

Feliu Añaños i Masllovet
fananos @ moianes.netAquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=388