Demanen a l'Ajuntament d’Espinelves que aturi tres projectes urbanístics
Data Dimecres, 17 de gener a les 19:40:00
Tema societatEspinelvesUna cinquantena de veïns d'Espinelves han demanat a l'Ajuntament la paralització cautelar de tres projectes urbanístics que contemplen la construcció d'una setantena d'habitatges nous. Segons ha explicat a l'ACN el president de l'associació de veïns, Àngel Tortadès, es tracta d'un creixement 'poc sostenible' ja que els nous immobles 'duplicaran' el nombre de llars sense tenir en compte l''impacte ambiental' que pot representar i projectes que garanteixin 'serveis bàsics'.

Els tres projectes urbanístics que té previst tirar endavant l'Ajuntament d'Espinelves estan ubicats els afores i al nucli antic. Des de l'associació de veïns han assegurat que es tracta d'una actuació municipal que s'ha fet de manera 'sobtada' i 'sense escoltar' els arguments de l'entitat, representada per una cinquantena d'habitants del municipi.

Segons ha explicat el president de l'associació de veïns, Àngel Tortadès, des d'un bon principi han mostrat la seva oposició a un creixement que han considerat 'exponencial'. Però, Tortadès ha assegurat que en 'cap moment' han estat escoltats. El president ha insistit que han intentat dialogar amb el consistori per 'endarrerir' els tres projectes urbanístics per 'la proximitat' de les eleccions municipals i la 'imminent' aprovació de la llei del sòl al Parlament espanyol. No obstant això, ha dit que la resposta de l'equip de govern municipal ha estat que 'el creixement pel creixement és bo' i que pensen tirar-ho endavant.


Tot i que els veïns estan d'acord que el poble augmenti el nombre d'habitants, han considerat que el creixement que preveu l'equip de govern és 'poc sostenible' ja que els nous immobles 'duplicaran' el nombre de llars sense tenir en compte l''impacte ambiental' que pot representar i 'projectes' que garanteixin 'serveis bàsics' com la depuració d'aigües brutes, més transport públic, una escola o un centre sanitari 'capacitat'.

Tortadès ha comentat que segons el projecte de llei que s'està tramitant al Congrés, els nous projectes urbanístics d'Espinelves entrarien 'en contradicció' amb alguns articles fonamentals de la futura llei. En aquest sentit, ha argumentat que la llei contempla que un 25% de l'edificació ha de ser per habitatges públics protegits, en canvi, en el cas d'Espinelves és del 0%. Pel que fa als plans urbanístics, la llei preveu sotmetre'ls a una avaluació ambiental. En aquest cas, Tortadès ha assegurat que 'no coneixem' cap estudi ambiental encarregat.

Seguint els articles que marca la futura llei, segons el president de l'entitat, els nous plans urbanístics han d'incloure un mapa de riscos naturals, però a Espinelves 'no s'ha fet'. La llei també diu que s'ha de tramitar com una revisió del Pla General Urbà aquells desenvolupaments urbanístics que suposin creixements superiors al 20% de la població. Pel que fa a Espinelves, aquests habitatges podrien permetre 'augmentar' la població fins a 'duplicar' l'actual, ha afegit.

Tortadès ha reiterat que si l'Ajuntament no fa una planificació del creixement i del territori i, alhora, una previsió d'un possible desenvolupament de les activitats econòmiques i serveis, hi ha el perill de convertir Espinelves en un poble 'dormitori'.

Atesa l''actitud' de l'equip de govern, l'associació de veïns té previst celebrar una assemblea el pròxim mes per tal de fer noves accions.

Anna Molas // ACN


Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=487