El TSJC ordena l'enderroc de la planta de purins de Santa Maria de Corcó
Data Dijous, 15 de novembre a les 07:10:00
Tema societatEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat l'enderroc de la planta de tractament de purins situada al nucli de Sant Martí Sescorts, al terme municipal de Santa Maria de Corcó–l'Esquirol. Segons es fixa en la sentència, l'enderroc s'ha de fer en un termini màxim de dos mesos. La planta és gestionada pel grup basc Guascor, que haurà de ser indemnitzat amb uns 12 milions d'euros.


La sentència és definitiva després un cop s'ha desestimat el recurs de súplica. Els demandats, que són l'Ajuntament de l'Esquirol i la Generalitat, analitzen ara la sentència. La denúncia la van presentar un conjunt de veïns basant-se que el procediment administratiu i les distàncies entre nucli habitat i planta no eren les correctes.
La sentència de la secció tercera del contenciós administratiu del TSJC desestima el Recurs de Súplica interposat per la Generalitat el 29 de juny contra la Interlocutòria prèvia per la que es desestimava per la impossibilitat d’execució de la sentència d’enderroc de la planta de purins de Santa Maria del Corcó.

El TSJC imposa de nou les costes del procés a la Generalitat i adverteix a les parts que la seva resolució és ferma i no admet cap nou recurs. El TSJC fonamenta la seva desestimació, principalment, en la impossibilitat de corregir un dels defectes essencials de les llicències anul·lades, que és el de la distància mínima de 2.000 metres a qualsevol nucli de població habitada.

El TSJC argumenta que tots els esforços que es facin per tornar a legalitzar la planta a l'empara de les noves normatives que han suprimit el requisit de la distància mínima dels 2.000 metres, són inútils, perquè com ha sentenciat en un cas similar, interpreta que amb la legislació ambiental vigent requereix la distància mínima establerta pel reglament de 1961.


Aquest raonament del TSJC , constitueix segons l'advocat dels demandants, Miquel Colom, 'un avís per a navegants davant l'amenaça velada que han formulat darrerament les administracions demandades, en el sentit que reconstruirien la planta al mateix lloc després d'enderrocar-la',en un fet que Colom entén com  'un desafiament a l'autoritat judicial que amb aquesta resolució declara que no està disposat a tolerar'.

A partir d'aquest moment s'entra en la fase decisiva d'execució de l'enderroc, pertocarà a l'Ajuntament de Santa Maria del Corcó- L'Esquirol sota control del Tribunal. L'Ajuntament del municipi osonenc disposa d'un termini de dos mesos, que finalitzen el 12 de gener del 2008, per justificar aquest enderroc. L'Ajuntament haurà d'indemnitzar els propietaris de la planta amb una quantitat estimada en 12 milions d'euros.

En el cas que transcorri aquest termini sense haver-lo justificat, el Tribunal pot imposar multes coercitives periòdiques per import de 150 a 1.500 euros a l'alcalde fins la completa execució.

En última instància, en el cas que fracassin les mesures coercitives adoptades, el Tribunal podria executar subsidiàriament la sentència per la seva pròpia autoritat.

Marc Riera // ACNAquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=685