Parc Geològic i Miner de Catalunya
Data Dilluns, 17 de març a les 14:00:00
Tema medi ambient



La muntanya de sal de Cardona, les coves del Toll de Moià, el Museu de Geologia Valentí Masachs de la UPC a Manresa i les coves del Salnitre de Collbató seran els centres d'acollida del primer Parc Geològic i Miner de Catalunya, segons ha explicat el catedràtic d'enginyeria minera de la UPC, Josep Maria Mata Perelló, autor del Pla Director del Parc.

La inclusió de Collbató en el Parc farà que passi a anomenar-se Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central, enlloc del Bages, tal i com estava previst. El projecte té com a finalitat agrupar i posar en valor els punts d'interès d'aquest territori relacionats amb la geologia i la mineria. Entre aquests se n'hi afegeix també un de Collsuspina.

Segons el Pla Director que s'ha elaborat, a banda d'aquests quatre punts d'acollida, el Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central, estarà format per una quarantena de punts d'interès relacionats amb el  patrimoni geològic i miner. La majoria estan situats al Bages, però també s'hi incorpora el punt de guaita de Sant Cugat de Gavadons, a Collsuspina, situat a 1.008 metres d'altitud i des d'on es pot veure bona part del Pirineu i de la depressió geològica de l'Ebre, segons ha explicat Mata Perelló.

A banda d'aquest punt de la comarca d'Osona, entre els punts d'interès, a més de la Muntanya de Sal de Cardona i de les Coves del Toll de Moià, hi ha falles com la del Mig Món de Súria o la del Guix de Sallent i altres elements vinculats amb l'activitat minera, com forns de teules o de calç.

El Pla Director estableix també quina ha de ser la gestió i l'organització del Parc. En aquest aspecte preveu la creació d'un consell en el qual hi estarien representats els ajuntaments, la Universitat Politècnica de Catalunya, el Consell Comarcal del Bages i empreses que formaran part del parc, com la minera Iberpotash. Al capdavant d'aquesta gestió hi hauria un director/gerent, que s'encarregaria de buscar les fonts de finançament per posar-lo en funcionament.


Segons l'autor del Pla Director, aquest projecte podria ser realitat en el termini d'un any o un any i mig, ja que no requereix grans inversions. Es tracta, ha explicat, d'aprofitar un patrimoni que ja existeix i bàsicament requerirà fer millores en alguns punts i fer una tasca de promoció i difusió.

El projecte neix amb una voluntat didàctica i alhora com a element de promoció del turisme cultural i de qualitat. El de la Catalunya Central seria el primer Parc Geològic i Miner de tot l'estat espanyol. Actualment existeixen dos parcs geològics, però que no apleguen el patrimoni miner a Aliaga (Aragó) i a Chera (País Valencià).

El Pla Director del Parc Geològic i Miner de Catalunya, que serà el primer de Catalunya i també el primer de l'estat espanyol dedicat tant a la geologia com la mineria, es presentarà públicament el dia 26 de març al Consell Comarcal del Bages, que promou conjuntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya aquest projecte.

L'elaboració del Pla Director ha estat patrocinada pel Consell Comarcal del Bages i ha comptat amb el cofinançament del Fons Social Europeu i del Servei d'Ocupació de Catalunya a través de la convocatòria de Pactes Territorials del 2006.

Montserrat Ayala // ACN





Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=725