La Pastora obre botiga a Barcelona i planifica l'exportació
Data Dimecres, 09 d'abril a les 11:34:49
Tema societatL'empresa de formatges artesans La Pastora d'Oló obrirà en les properes setmanes un local propi a Barcelona que funcionarà com a botiga i com a magatzem.


D'aquesta manera, l'empresa bagenca pretén acostar-se als clients de l'àrea metropolitana, que representen un 80% de les vendes. Al mateix temps, i gràcies a un projecte subvencionat pel Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM), La Pastora estudia fórmules per entrar en nous mercats, tant de l'estat espanyol com de l'estranger. L'inici de l'activitat exportadora serà amb països com França i Bèlgica. La Pastora va néixer l'any 1979 i elabora formatges i productes làctics de cabra, vaca i ovella.
Salvador Peraire, empresari i impulsor de La Pastora, va començar a elaborar formatges de forma artesanal fa 32 anys, tot i que l'activitat no es va legalitzar fins l'any 1979. En aquells moments, explica, només hi havia quatre elaboradors a tot Catalunya. Peraire va començar elaborant i comercialitzant directament formatges de cabra. Amb el temps, l'activitat ha anat creixent i actualment elabora també productes làctics de vaca i ovella.

Dels 300 litres de llet de cabra que utilitzava inicialment cada setmana ha passat a utilitzar-ne 2.000 de llet de vaca, uns 3.000 de cabra i uns 500 d'ovella. Peraire explica que la producció ha crescut a l'entorn del 300% a causa de la forta demanda que hi ha d'aquests productes. Actualment, explica, encara hi ha mercat per créixer, però cada vegada hi ha més competidors que fan productes de molta qualitat.

Per aquest motiu, La Pastora ha començat un procés amb l'objectiu de rendibilitzar la producció. L'empresari i responsable de l'empresa diu que no es tracta de créixer en producció, ja que la intenció és continuar fent 'el que més m'agrada i és la meva vocació'.


La Pastora ha entrat en un programa del Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial, el CIDEM, que ajuda les petites i mitjanes empreses a professionalitzar la seva gestió i consolidar els projectes empresarials. A través d'aquest programa, que facilita assessors especialitzats, La Pastora està explorant fórmules per poder iniciar una expansió internacional no de gran abast, però que permeti garantir la continuïtat de l'activitat si el mercat català es satura.

En aquest sentit, ja està negociant amb una empresa de transports que garanteixi un servei que no encareixi el producte i permeti exportar-lo. D'aquesta manera es podrien concretar els contactes amb comercials estrangers que es van fer en el decurs de la darrera edició d'Alimentària. Això permetria començar a exportar formatges elaborats a Santa Maria d'Oló a països com Bèlgica i França. Aquest acord serviria també per potenciar la comercialització en altres àrees dels Països Catalans, com les Illes Balears i el País Valencià.

Segons Peraire, ja havia fet intents d'exportar productes, però no havien funcionat perquè els costos de transport acabaven encarint-lo i no resultava rendible ni per La Pastora ni per als clients.

Els productes de La Pastora es comercialitzen bàsicament a l'àrea metropolitana. Un 80% de la producció es consumeix en aquesta àrea i la resta es comercialitzen en fires i en establiments de restauració i xarcuteries especialitzades de la Catalunya Central. De fet, va ser a Barcelona, a la fira de productes artesans que es fa a la plaça del Pi, on els productes es van donar a conèixer. Per això, Peraire ha decidit obrir un establiment a Barcelona que serveixi per atendre els clients de tota l'àrea metropolitana i que alhora funcioni com a botiga.

Un altre dels objectius de La Pastora és mantenir la presència en fires. Peraire recorda que quan va començar a anar a fires ho va ver amb 'un para-sol i una taula de càmping', però que sempre han donat molt bon resultat, perquè a més de vendre producte, serveix com a contacte directe amb el client que tasta les innovacions que es volen introduir al mercat. De fet, Peraire només decideix posar al mercat un nou producte si ha tingut una bona acollida en els tastos en fires.
La Pastora ven actualment tota la seva producció, principalment a restaurants, xarcuteries de prestigi, dietètiques i fires. Els productes que elaboren, explica Peraire, destaquen per ser del tot naturals i artesans, així com per la seva varietat.
Actualment l'empresa dóna feina a sis persones, tres dedicades a producció, dos transportistes i una persona a les oficines que fa tasques administratives i de recepció de comandes.

Montserrat Ayala // ACN


Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=731