Un rellotger de Moià restaura dos rellotges antics de l’Ajuntament de Vic
Data Divendres, 23 de gener a les 18:17:14
Tema culturaL'Ajuntament de Vic està restaurant dos rellotges antics que varen servir per al rellotge de la torre de l'Ajuntament i que actualment estaven en desús.

Segons fonts municipals les maquinàries estan ben conservades i tenen totes les peces. Aquest fet  permetrà  que els rellotges puguin tornar a funcionar després de la restauració.
Un dels rellotges data del 1900 i té la particularitat de tenir una esfera de 24 hores fet que fa que sigui una peça força excepcional. L'altre rellotge que esta datat de l'any 1963 disposa d'una màquina electrònica amb motor i també s'hi va instal·lar el carrilló. Els dos rellotges estan sent restaurats pel rellotger Joan Pedrals de Moià.

El rellotge que es va instal·lar el 1900 és del rellotger Josep Besses. Aquest rellotge tocava 24 batallades a mitjanit. Quan es va modificar només tocava de la 1:00h a les 12:00h. Aquest rellotge va substituir a la primera maquinària, que es va instal·lar el 1823, per adaptar-se  a les noves directrius que marcaven l'hora oficial europea en relació el meridià de Greenwich.


El segon rellotge, de 1963, és del rellotger Josep Blasco i ja tenia un motor, fet que evitava que s'hi hagués de donar corda manualment com passava anteriorment i també incorporava el carrilló. Aquest rellotge es va substituir el 1995 per una maquinària electrònica.

Ambdós rellotges tenen una maquinària similar molt precisa que pot arribar a tenir dos segles de vida. Es preveu que aquests rellotges es puguin exposar en alguna dependència municipal un cop acabi la seva restauració.

Marc Riera // ACNAquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=782