Segueix-nos també a facebook
|
|
|  | Meteo Moià |  | Meteo l'Estany |  | Meteo Collsuspina |  | Meteo Monistrol |
 | Meteosat | |
|
| |
Moià: Biblioteca de Moià - Agenda desembre 2023
|
|
F ins el 19 de desembre, recollida de joguines
Amb el lema ‘Els seus drets en joc’ recollida de joguines noves, sostenibles, no bèl·liques, no sexistes, i cooperatives per als infants sense recursos del municipi.
Campanya de la Creu Roja.
Fins el 28 de desembre
Participa a la llumineta de la Biblioteca, sorteig d’una panera literària infantil i una d’adults. Només cal que t’emportis en préstec algun document, i la panera pot ser teva!
El sorteig es farà el dia 28 de desembre.
Divendres 1 desembre 19.30
Presentació del llibre Aquells nens de la guerra. Un país i dues realitats: Moià i Sant Guim de Freixenet a càrrec del seu autor Pere Gomà Roca i acompanyat per Andreu Trilla Llobera, pare escolapi.
El llibre és un reconeixement a les generacions que ens han precedit, un homenatge als nostres pares, avis, besavis... Vol mostrar el panorama d’una època pretèrita que ja no tornarà, a través de dos mons diferents i allunyats: Moià i Sant Guim de Freixenet.
Del 5 al 20 de desembre
Exposició Premi Catalunya d’Ecodisseny 2021
L’objectiu d’aquesta exposició és acostar l’ecodisseny als estudiants i als professionals de disseny i a la ciutadania en general, tot mostrant exemples de productes dissenyats amb criteris ambientals per tal de difondre aquest concepte i promoure’n el consum. Exposició cedida per l’Agència Catalana de Residus. Generalitat de Catalunya.
|
Berguedà: Sant Pere de la Portella, l'abandó imperdonable
|
|
Anàvem el Joan Escoda Prats i l’Antonio Mora Vergés per l’estreta pista asfaltada que des de Sant Maurici de la Quar mena fins al runam del que fou Monestir de Sant Pere de la Portella.
La visió posterior de l’absis, la torre i les restes de l’edifici monacal, no ens permeten fer-nos – encara – una idea cabal de l’infinit abandó en que es troba aquest ‘Bé Cultural d'Interès Nacional’, segons pomposa declaració de la Generalitat de Barcelona feta l’any 2010
No podem accedir a l’interior de l’església, ni a les restes de l’edifici annex; ens expliquen un parell de ciclistes que les obres fa molt temps que es van aturar. Ho fem al petit fossar que malgrat l’actual degradació va exercir la seva funció llargament superada la segona meitat del segle XX.
Més enllà del ‘halo romàntic ‘ que el trasllat per raons derivades de les guerres carlines , de la Universitat de Cervera, fins aquest l’indret des de 1838 a 1840, quan en virtut de les lleis de desamortització de 1.835 – de tant tristíssima memòria - tècnicament no podem parlar ja de Monestir, la història d’aquestes pedres sempre ha estat lligada a la precarietat i la tragèdia.
Hom vincula la fundació del Monestir de Sant Pere, amb el llinatge dels Portella o Saportella, cosa que vindria a confirmar l’escut d’armes d’aquesta nissaga, en el sepulcre de Bernat de Portella. A l’època era costum mantenir i/o fundar un monestir que esdevindria Panteó Funerari de la família. Consta també l’alta protecció de l'abat Oliba, que comportarà moltes donacions de terres, vinyes, horts i boscos, tant dels termes propers com del Vallespir i la Cerdanya.
|
Moià: Biblioteca de Moià - Agenda novembre 2023
|
|
Durant tot el mes de novembre
Exposició dels 60 anys de la revista Cavall Fort.
A l’exposició, podreu passejar per diferents espais de la revista (la redacció, el plató, el taller artístic, el jardí, etc.) i fer-hi un munt de jocs.
Divendres 3 de novembre a les 19.30
Presentació del llibre Anem de comarques. Amb la poesia a la motxilla de Baltasar Fonts, acompanyat de Marian Baqués i l’editora Maite Muns de L’Art de la Memòria Edicions.
A partir del 15 de novembre
Tornen els Atrapallibres, club de lectura per a nois i noies de 9 a 12 anys!
Participa, llegeix i fes de jurat. També descobriràs nous mons i altres maneres de llegir... T’engresques?
Més informació i inscripcions a la Biblioteca. Places limitades.
Dijous 16 de novembre de 16h a 18h
Taller sobre xarxes socials: activitat pràctica per entendre el funcionament de les principals xarxes socials, així com per gestionar-les de manera fàcil i eficient.
Tallers ‘Connecta’t’ a càrrec de la Fundació Pere Tarrés. Places limitades. Cal inscripció prèvia a la biblioteca o al 938300674.
|
Moià: Comença la Temporada de Concerts a Moià
|
|
Aquest dissabte comença una nova temporada de concerts a Joventuts Musicals de Moià, com sempre a l'Auditori de Sant Josep a les 18h. Els socis tenen entrada gratuïta.
21 octubre Aida Gimeno, soprano-Carlos Sanchis, piano
25 octubre Conferència Llegir l'òpera: Romeu i Julieta
1 novembre Sortida al Kursaal: òpera Romeu i Julieta
18 novembre Sofia Salazar, flauta-Luis Arias, piano
2 desembre Enrique Monteoliva, baríton, Iñaki Guezala, piano
16 desembre Synthèse Quartet, quartet de saxofons
27 gener Laura Ballestrino, piano
10 febrer Sabrina Gárdez, soprano i Astrid Steinschaden, piano
9 març Marta Cubas, acordió
13 abril Rafael Quirant, sopranista Jezabel Esbrí piano
Joventuts Musicals de Moià
|
Enviat per Redaccio el Divendres, 20 d'octubre a les 09:00:39 (102 Lectures)
(Comentaris | Moià | Puntuació 0)
|
|
Quan al topònim Ginebreda, sembla lògic fer-lo derivar del ginebró, un arbust freqüent a molts pinars. Fa unes fulles punxents amb forma d'agulla, verticil·lades en grups de tres i que tenen dues línies blanques al anvers. Les branques joves normalment pengen donant a la planta un aspecte "despentinat". Si pelem els gàlbuls amb l'ungla podrem sentir l'aroma característica del ginebró.
Aquesta casa durant segles va donar nom a la parroquial de Sant Fruitós, és un gran edifici del segle XVII, restaurat el 1818 per Gaietà de Planella i Fivaller, comte de Llar i baró de Granera. Els anys no s’han compadit dels Mas que presenta un estat de degradació sever.
Sota seu i prop de la carretera hi ha la capella de Sant Gaietà, restaurada el 1883, en costat del matí té encastada la llinda d'un antic pou de gel, amb una invocació piadosa [BENEDICITE GELU ET FRIGUS, DOMINO. BENEDICITE GLACES ET NIVES, DOMINO], referent a l'antic i lucratiu comerç del gel, (gel i fred, beneïu el Senyor, glaços i neu, beneïu el Senyor). L’interior buit – tot i que net – de l’edifici, ens envia un testimoni d’abandó i oblit.
|
Moià: Biblioteca de Moià - Agenda octubre 2023
|
|
Converses en diversos idiomes
- Alemany els dilluns de 15.30 a 16.30
- Anglès els dimarts de 15.30 a 16.30
Imprescindible coneixement nivell de conversa. Inici 9 d’octubre. Es demana compromís d’assistència. Aquesta activitat és possible gràcies als voluntaris internacionals de la Comunitat Els Avets.
Fins al 20 d’octubre
‘Faulari. Exposició –joc de faules contemporànies’
És una proposta per a la descoberta d’algunes faules contemporànies, al temps que planteja un joc literari, que incita a grans i petits a compondre la seva pròpia faula en base a determinats elements clau que apareixen de forma recurrent a aquesta mena d’històries.
Dimarts 3 d’octubre a les 19.30
Llegir el teatre: La plaça del Diamant de Mercè Rodoreda, a càrrec d’Elvira Permanyer. La Natàlia és una dona humil del barri de Gràcia. El riu de la seva vida recorre els trasbalsos de la segona República, la guerra i la misèria del franquisme. Un personatge interpretat per onze actrius d'edats i perfils diversos, en una mena de calidoscopi escènic i femení que ens descobreix matisos i ens mostra contrastos de la vida de la protagonista.
Sortida al Teatre Nacional de Catalunya per veure l’obra ‘Un dia’: divendres 6 d’octubre.
Dimecres 18 d’octubre a les 19.30
Book Club: Tertúlia en anglès sobre la novel·la Hot milk de l’escriptora Deborah Levy, a càrrec de la traductora Laura Patricio.
|
P ensem el Tomàs Irigary Lopez, i l’Antonio Mora Vergés, que l’advocació d’aquesta ermita, es Sant Climent I, papa i màrtir; aquesta hipòtesi entenem la corrobora i/o reforça l’aplec que el Centre Excursionista Sant Feliu hi celebra cada any, al mes de novembre.
Alguna dada de la vida d’aquest sant: se’l considera deixeble directe dels apòstols. Fou el tercer successor de sant Pere en la seu romana, Tot i que consta com a màrtir, no hi ha testimoni del seu martiri. Va escriure una carta als cristians de Corint, que és el primer document papal que tenim. Són seves les paraules: “Per Jesucrist se’ns han obert els ulls del nostre cor”.
Els marquesos de Dou, propietaris l’ any 1776 del mas del Flequer feren reedificar la capella de Sant Climent, que estava i està avui encara en terres del mas. La trobem situada a la punta d’una serra, i ens expliquen que s’aixecà l’edifici actual al costat d’una anterior capella, de la que hom presumeix antiga construcció, però que trobem documentada únicament des del segle XV.
Avui la capella es coneix com Sant Climent del Flequer.
|
Moià: Biblioteca de Moià - Agenda setembre 2023
|
|
E xposició de fotografies ‘Entre el cor i el cap’ d’Alba Monfort MestreL'exposició reflexiona al voltant dels diàlegs interns entre els pensaments i els sentiments. Les fotografies mostren moments de confusió, de claredat, d'intuïció i ens suggereixen un camí.
Divendres 1 de setembre a les 18h
Taller: ‘Jocs d’equilibri’ Juguem amb l’art i la ciència fent escultures mòbils a càrrec de Catàrtic.
Estem en l’Any Copèrnic, ara fa 550 anys del naixement d’aquest genial astrònom polonès. Per commemorar-ho, us proposem un taller en què experimentarem amb les nocions d’equilibri, ordre i moviment, conceptes fonamentals en la teoria heliocèntrica de Copèrnic, que defensava que els planetes giren al voltant del Sol, i no a l’inrevés.
Famílies amb infants de 6 a 12 anys. Inscripcions a: http://bit.ly/tallerbibmoia
Places limitades.
Dimarts 19 de setembre a les 18.30
Trobada de clubs de lectura de les biblioteques del Bages Berguedà i Moianès a Navarcles per fer tertúlia sobre la novel·la Les nostres mares amb la seva autora, l’escriptora i periodista Gemma Ruiz.
Dilluns 25 de setembre a les 19.30
Tertúlia sobre la novel·la La memòria més secreta dels homes de l’escriptor senegalès Mohamed Mbougar Sarr, amb el traductor del llibre, Oriol Valls.
Novel·la guanyadora el Premi Goncourt 2021.
Amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes.
Divendres 29 de setembre a les 19.30
Xerrada participativa: ‘Som el centre de l'Univers o un planeta qualsevol?’ a càrrec de Rat Parellada Llobet i Carles Schnabel Gimeno.
Tenim la sensació que la Terra està quieta, i que tots els astres del cel es mouen al nostre voltant. En aquest taller jugarem a comparar la Terra com a centre de l'univers i com a planeta que gira al voltant del Sol. Aristarc de Samos, 270 anys abans de Crist, ja va proposar que la Terra es mou. Gairebé 2000 anys més tard, ho va confirmar Copèrnic. Vols posar-te en la pell d'aquests dos grans astrònoms?
Commemhora 2023: en motiu dels 550 anys del naixement de Nicolau Copèrnic.
Col·labora Cercle Artístic Moianès.
Biblioteca de Moià
|
L’any 1920, Joaquim Borràs Ferrer - de la colònia Borràs de Castellbell i el Vilar - comprava la fàbrica dita aleshores del ‘ Pastor ’; diuen les cròniques que fou rebut amb una orquestra per l’ajuntament de l’època, aquest idil·li es perllongarà fins al començament de la dècada dels seixanta, en que l’estultícia de les elits polítiques deixarà caure la industria tèxtil catalana.
La descripció tècnica ens diu; conjunt fabril que imita l'estructura de colònia closa. Una mica separades de la fàbrica, hom troba els habitatges dels treballadors (blocs de pisos) i la reixa que tanca el conjunt.
De tota l'estructura industrial, formada per diverses naus construïdes en diferents èpoques, destaquen les dues construccions dels extrems. Ambdues són de planta rectangular amb coberta a doble vessant i amb el carener perpendicular a la façana.
L'edifici de la banda nord, destinat a despatxos i magatzem, té uns interessants espais oberts amb decoracions de maó. El de la banda sud, habitatge de l'amo, destaca pel mateix tipus d'obertures amb predomini de balcons i per unes rajoles que representen la Verge de Montserrat amb un fanalet al seu damunt amb treball de ferro forjat.
|
Moià: Biblioteca de Moià - Agenda agost 2023
|
|
Tot el mes d’agost
Trobareu la Bibliopiscina a la piscina municipal, on es podran consultar revistes, contes infantils, còmics, novel·les... lectura refrescant per fer passar la calor.
Fins el 25 d’agost
Exposició ‘Espais Pensants’ del fotògraf Carles Rodríguez
Retrats d'escriptors/es en el lloc on comença tot, treballen, creen, on es cuina el relat. L'interès no serà la persona ni l'obra, serà el context, l'ambient, el lloc on pensen, documenten, gaudeixen i pateixen... on escriuen, a casa seva, al despatx, al jardí, on sigui.... la personalitat de cadascun es reflecteix on treballen, l'espai explica com són.
Fins el 25 d’agost
Vine a gaudir de la biblioteca al Parc. Consulta de llibres i revistes a l’ombra dels plataners. Cada tarda de 18 a 20h, menys els dies que hi ha activitats.
Divendres 11 d’agost a les 19
Per Festa Major espectacle de màgia al Parc amb ‘Un ritme màgic’ amb el mag Rovi.
Què passa quan es barreja la màgia i la música? I si a més li afegim un toc d’humor? Doncs que apareix “Un ritme màgic”! Un espectacle on el ritme no s’atura mai, on grans i petits no només gaudiran de l’espectacle, sinó que en formaran part tot participant.
En aquest espectacle, el Mag Rovi ha combinat el ritme de les cançons amb l’elegància dels jocs de mans, aconseguint una mescla màgica. Evidentment les dosis d’humor hi estan assegurades durant tot el show.
De ben segur que el públic s’emportarà una melodia màgica dins seu i un somriure d’orella a orella.
Aconseguireu seguir-ne el ritme?
|
Berguedà: Santa Maria de la Quar. El Berguedà oblidat
|
|
E ls ulls encara ens feien pampallugues al Joan Escoda Prats i a l’Antonio Mora Vergés, quan divisàvem encinglerat a 1069 m, dalt d'una mola rocosa, en un pla envoltat per un cingle vertical que ateny més de 100 metres, damunt el coll de Jovell, des d'on domina una magnífica panoràmica sobre la vall de Merlès, el Berguedà i els cims pirinencs, el Santuari de la Mare de Déu de la Quar.
Pujàvem per un accés consolidat amb formigó, el lloc correspon a l'antiga parròquia de Santa Maria de la Quar, esmentada ja el 839 en l'acta de consagració de la catedral d'Urgell amb el nom d'Illa Corre (probable llatinització de Lakorr, variant sufixal del basc lakarr “munt de grava”, que deu referir-se al penyal on s'alça).
A partir del 840 hi hagué un retrocés en el poblament de tota la comarca que motivà una forta desorganització política i religiosa, i la parròquia possiblement fou abandonada.
Amb la represa de Guifre el Pelós, a partir del 879, s'establiren al territori un sèrie de pagesos que passaren a estar sota la jurisdicció del representant del comte, el vicari del veí castell de la Portella. Fou llavors que l'església va ser reedificada i consagrada pel bisbe Nantigís el dia 1 de desembre del 899. Una mala lectura de l'acta de consagració (“ut veniret ad ecclesias idolorum consecrandas” per “ut veniret ad ecclesias illorum consecrandas”, error rectificat per Cebrià Baraut) havia donat peu a una sèrie d'interpretacions sobre suposats altars d'ídols pagans o sobre una possible profanació de l'església per part dels musulmans, avui dia sense cap fonament. El territori assignat a la parròquia anava des de la riera de Merlès, al riu de Borredà, fins a la serra del Mascaró, al Montsent, i els Quadres (topònim no identificable), i segurament comprenia els territoris actuals de la Portella i de Sant Maurici.
|
Moià: Comença el 40è Festival Viñas de Moià
|
|
Diumenge 9 de juliol comença el 40è Festival Inernacional de Música Francesc Viñas de Moià.
El Festival Viñas, un dels més veterans de Catalunya, organitzat per Joventuts Musicals de Moià, celebra aquest aniversari rodó amb bona part de la programació dedicada a la veu, en homenatge al tenor moianès: la Coral Cantiga amb la Cobla Sant Jordi amb repertori de cor i cobla, les veus ètniques d'arreu del món de l'Ethno Catalonia, la música barroca del Polifem Consort amb el programa A l'ombra de Farinelli, dirigit per Jordi Domènech, i l'òpera Tosca que es presentarà escenificada.
La inauguració anirà a càrrec dels artistes residents de Joventuts Musicals, el Tempus Trio, residents a Salzburg i que estan triomfant arreu d'Europa.
També es comptarà amb el pianista Albert Guinovart, a qui es retrà homenatge, ja que fou el primer artista programat per Joventuts Musicals ara fa 25 anys i tan lligat als inicis del Festival, quan hi acompanyà assíduament la soprano Victòria dels Àngels.
La programació es completa amb els Solistes de l'AIMS, integrats per solistes de les millors orquestres europees.
Els escenaris dels concerts seran els Jardins de Can Viñas, el Centre Cultural Les Faixes i l'Auditori de Sant Josep.
Les entrades es poden adquirir anticipadament a Entrapolis (preu 20€, socis de Joventuts Musicals 15€).
|
Moià: Biblioteca de Moià - Agenda juliol 2023
|
|
Durant tot el mes de juliol
Exposició ‘Les faules de Leporida’ de l’artista Alicia Arévalo.
Projecte comissariat per Mercè Alsina i Laia Casanova Manonelles en col·laboració amb l’Arxiu Històric de Moià.
Les faules de Leporida. Un conte de fades parteix d’una recerca a l’arxiu de Moià per a generar una història a través de les imatges que conserva. És un exercici de reconstrucció de la memòria, entenent l’arxiu com un espai de predicció en la fantasia. L’objectiu d’aquest projecte és subvertir la representació femenina i espasista en el folklore per a generar relats futurs que obrin altres possibilitats de representació.
Exposició emmarcada dins el festival Ex Abrupto, organitzat per l’ Ajuntament de Moià amb direcció artística d’Ex Abrupto.
A partir del 3 de juliol
La Bibliopiscina torna a la piscina Municipal, on es podran consultar revistes, contes infantils, còmics, novel·les... lectura refrescant per fer passar la calor.
A partir del 17 de juliol, de 18 a 20h
BiblioParc. Vine a gaudir de la biblioteca al Parc. Consulta de llibres i revistes a l’ombra dels plataners. Cada tarda de 18 a 20h, menys els dies que ha activitats.
|
Granera: Comença el IX Festival a Granera-Viu la Música al Parc
|
|
Aquest dissabte comença el IX Festival a Granera.
Joventuts Musicals de Moià, amb l'Ajuntament de Granera, presenta la IX edició del Festival a Granera-Viu a Musica al Parc.
Granera, el poble més petit del Moianès, situat en un extrem del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, vol dinamitzar així la seva vida cultural i, alhora, posar en valor la natura que l'envolta, relacionant cultura i natura, concert i entorn, per tal que el públic visitant gaudeixi d'una experiència diferent i inoblidable.
Òpera, jazz, música d'arrel o clàssica sonarà en diferents indrets, envoltats de natura i magnífiques vistes.
Programació:
Dissabte 1 de juliol, 18h, Masia de Trens. Uns Corda més. Núria Balsells, violí-Rocco Papia, guitarra. El cançoner popular.
Dissabte 22 de juliol, 18h, Masia de La Manyosa. Miops. Pop-Rock.
Dissabte 5 d'agost, 18h, El Casal: Òpera escenificada: Tosca de G. Puccini.
Dissabte 9 de setembre, 18h, Masia del Carner. Athrodeel. Música de Síria.
|
E l mot <nero>, pot tenir el seu origen en el terme àrab <an-när>, el foc, que faria en aquest cas, Puigneró, referència evident a l’acció que es devia desenvolupar en aquella carena situada en una alçaria de 689 metres sobre el nivell del mar, i que dominava àmpliament l’antic camí de Moià a Santa Maria d’Oló, actualment GR 177.
Com en tants i tants llocs elevats, aquesta evolució d’un element de defensa passiva del territori, a una propietat agrícola, es donava quan les circumstàncies econòmiques i socials ho feien possible. En aquest cas, podem situar el canvi de funció en algun moment del segle XI, quan també es consoliden el Mas de Sau, i s’edifica l’ermita de Sant Vicenç, anomenada avui de Vilarasau.
És curiós que de la mateixa funció, se’n deriven cognoms molt diferents; Torre, Torrella, Torruella, com podem constatar en el mateix terme d’Oló, a les envistes de San t Feliu Sasserra; Burgués, Burguera, Burgueroles, Burguesa, derivats tots ells del mot àrab <burg> dels que no trobem exemples en aquesta terra, però si en llocs tant distanciats com : El municipi d’Oliva a la Safor, Municipi de Mieres a la Garrotxa; Serralada entre Calvià i Mallorca; i Far, Farell,.. que trobem per arreu de Catalunya, i que dona nom a una casa senyorial en els límits imprecisos de Mura, Rocafort, i Sant Vicenç de Castellet, en les terres veïnes de les Valls del Montcau.
|
|  |
La Galeria fotogràfica, web recomanada per patrimoni.gencat
|
|
Hem rebut 8891736 impressions des de maig 2005
|
Divendres, 09 de juny | · | Biblioteca de Moià - Agenda juny 2023 |
Dijous, 11 de maig | · | Sobremunt |
Dimecres, 03 de maig | · | La Tradi-truc comença a rodar per Catalunya |
Dimarts, 02 de maig | · | Biblioteca de Moià - Agenda maig 2023 |
Dilluns, 17 d'abril | · | Les Escoles Velles de Castellterçol |
Dilluns, 03 d'abril | · | Biblioteca de Moià - Agenda abril 2023 |
Dimecres, 15 de març | · | La Torre Roja de Caldes de Montbui |
Dimecres, 01 de març | · | Biblioteca de Moià - Agenda març 2023 |
Dijous, 09 de febrer | · | Sant Pere i Sant Fermi de Rellinars |
Dimecres, 01 de febrer | · | Biblioteca de Moià - Agenda febrer 2023 |
Divendres, 06 de gener | · | L'Església - Auditori de Sant Josep de Moià |
Dilluns, 02 de gener | · | Biblioteca de Moià - Agenda gener 2023 |
Dimecres, 21 de desembre | · | Sant Miquel de Terradelles. Límit del Lluçanès |
Divendres, 02 de desembre | · | Biblioteca de Moià - Agenda desembre 2022 |
Dijous, 10 de novembre | · | Sant Esteve de Múnter a Muntanyola |
Dimecres, 02 de novembre | · | Biblioteca de Moià - Agenda novembre 2022 |
Dijous, 06 d'octubre | · | El turó d’Artés, de Santa Maria, o del Castell |
Dissabte, 01 d'octubre | · | Biblioteca de Moià - Agenda octubre 2022 |
Dissabte, 24 de setembre | · | Comença la temporada 2022-23 de concerts a Moià |
Dimarts, 16 d'agost | · | El runam esfereïdor de Sant Andreu de Bellveí |
Articles Vells
|
|